Златка Толева (на 76 години): Трябва да се обединим.

Препубликуваме текста на Михаела Лазарова от бр. 3 на в. „#Протест“

Златка Толева е на 76 години. Лятото прекарва в Сименовград, където се занимава основно с градината си. Изключително позитивна и дейна жена. Не се оплаква от пенсийката си. „Простирам се според чергата. И децата ми помагат. Имам златни деца.” Участва активно на протестите през 1989 година. По време на управлението на Тодор Живков е репресирана – никъде не я вземат на работа. Тя не се отчайва – пише жалба до самия Живков. Той лично изпраща хора да проверят случая – оказва се, че за нея са писани доноси, набедена е за куриер между различни групи, целящи смяна на властта. След проверката секват. „Оставиха ме на мира”.

Поводът да говорим с нея е начинът, по който протестира в това малко градче – със спуснат трибагреник и табела „ПОДКРЕПЯМ ПРОТЕСТА, ОСТАВКА НЕЗАБАВНО”.

„През моята улица минават много камиони от Турция. И знамето и табелата се виждат отдалече”.

Подкрепя протестите, защото съжалява, че през 1989г. не са успели докрай в борбата си за демокрация.”Дано през септември, като се върнат, постигнете това, което ние тогава не успяхме”.Смята, че е позорно и обидно правителството зависи от гласа на Волен Сидеров. „Най-много ме издразни, че с неговия глас се състави правителството”. Според нея агресивното му поведение е недопустимо и този човек няма място в политиката. „Ще отхвърлят ветото на президента. Той няма как да не ги подкрепи.”

Следи всяка новина, свързана с протестите. „Гледам телевизия. Много се ядосах на случката с белия автобус. И затова закачих знамето. Гледах и хората, които даваха пресконференция за протеста, писателят и другите. Одобрявам. Трябва да се обединим.” Срещу „Тройката”, както нарича БСП, ДПС и Атака.

Съседите на Златка й се радват и я поздравят за начинанието. „Не знам някой да не е доволен и да е против. А ако има, явно си мълчи”. И тя, и съседите й са абсолютно единодушни, че искат предсрочни избори. Според нея твърдението, че в малките населени места хората не подкрепят протеста и не разбират искането му за незабавна оставка, е абсолютно невярно. „Има много хора, които ви подкрепят, но не могат да го изразят, не могат и да дойдат. Но нека се знае, че ние сме с вас”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.