За продан ли е България и кой иска да я купи?

До Министър-председателя на Република България

До Министъра на външните работи на Република България,

До членовете на Министерски съвет на Република България,

До председателя на Народното събрание на Република България

До председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”

Копие

До Посланика на Руската Федерация в България

 

На 18 септември Пьотр Толстой, кандидат-депутат  и член на Висшия съвет на управляващата партия в Русия е интервюиран от репортер на БНТ. На пожелание от страна на българския репортер „Пожелаваме му, ако влезе в Думата да води доброжелателна политика към България”, Пьотр Толстой отговаря:

Разбира се, просто ще я купим цялата(България). Половината от крайбрежието вече купихме.”

Горното изказване на руски политик от управляващата партия е повече от арогантно и показва свойското отношение на Кремъл(освен, ако ръководството  на  „Единна Русия” не се разграничи от своя представител и кандидат) към България. Изказването на политик от ранга на Толстой накърнява достойнството на българското общество и държава и не може да бъде счетено за лична гражданска позиция или мнение.

Малко преди въпросното изказване, руският политик заявява: „Нужна е дълбока реформа в Европейския съюз. Смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия.” При тълкуването на на двата цитата не може да не изникне въпросът: България в „зоната на националния интерес на Русия” ли е,  след като от части е „купена”, а целта е да бъде купена цялата?

Ако това е официалната политика на управляващата партия в Русия, то това е очевидна заплаха за националната сигурност и цялостта на България.

Като български граждани настояваме Министерският съвет на Република България да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия” извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой.

Настояваме Държавната агенция „Национална сигурност” да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването на Пьотр Толстой.

 

Протестна мрежа

19.09.2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.