Протестна мрежа до НС: Йордан Цонев няма място в комисията за КТБ

Как са изтекли поредните списъци и как хора като депутата от ДПС Йордан Цонев ще „разследват“ фалита на банката, в която са ходили на посещения с неясна цел? Това пита внесеното днес писмо, подписано от 46 граждани и внесено днес в деловодството на парламента. Получател е комисията за разследване на обстоятелствата около фалита на КТБ и тя ще трябва да се произнесе по казуса.

Повод за искането са публичните признания за множество срещи между банкера Цветан Василев и Йордан Цонев. Последният е член на комисията за разследване на фалита на КТБ и съвносител на закони с друг спряган за замесен в казуса – депутата Делян Пеевски. „Множеството лични контакти между двамата, макар посочвани като служебни, по думите на г-н Цонев, са индикация за това, че е възможно последният да не е безпристрастен в работата си по „казуса КТБ“, се казва в писмото, подписано от 46 граждани.

Едно такова „двойно качество“, макар формално не в нарушение на закона, е в крещящо противоречие с правилата на морала. Това руши доверието в институциите и в крайна сметка и в държавността“, се казва в писмото до комисията по КТБ.

Ето и пълния текст на писмото:

До
Народно събрание на Република България

Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014г.
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаема г-жо Председател на анкетната комисия,

Изтичането в публичното пространство на „тефтери“ с имена на хора, посещавали сградата на Корпоративна търговска банка и в частност г-н Цветан Василев, породи поредните спекулации в обществото по темата „КТБ“. Истински ли са страниците от „тетрадката“, цялата „тетрадка“ ли е това, кои са заличените имена в нея и т.н.

Считаме, че обществото има право да знае тези обстоятелства, след като вече е допуснато подобно изтичане. Считаме, че е вредно за държавността и демокрацията общественото мнение за пореден път да се манипулира с „тефтери“ и избирателно поднасяна информация. България се превърна в „държавата на тефтерчетата“. Считаме, че е недопустимо държавата да се „управлява“ посредством портиерски „тефтери“, с оглед на което настояваме истината да бъде обявена публично.

Обръщаме се към анкетната комисията като настояваме да изискате въпросните „тефтери“ от прокуратурата, тъй като предполагаме, че оригиналите им се намират там. Настояваме да се запознаете с тях, да запознаете и обществото със съдържанието им и така да прекратите опитите те да се използват избирателно и манипулативно, подобно на други познати ни „тефтерчета“.

Настояваме и за отстраняването на г-н Йордан Цонев от анкетната комисия.
Това е морално задължение на народните представители, които преди всичко следва да не оставят съмнения у обществото в морала си.
Г-н Цонев вече заяви в медиите, че се е срещал многократно с г-н Василев, за да обсъждат въпроси, свързани със законопроекти и законодателството в банковата сфера. Последното обстоятелство внася сериозни съмнения за обективността на работата му в анкетната комисия.

Множеството лични контакти между двамата, макар посочвани като служебни, по думите на г-н Цонев, са индикация за това, че е възможно последният да не е безпристрастен в работата си по „казуса КТБ“. Считаме, че това би внесло съмнения в обективността на работата на цялата анкетна комисия, заради участието в нея на човек, който до вчера е обсъждал законите с този, чиято банка днес проверява.

Едно такова „двойно качество“, макар формално не в нарушение на закона, е в крещящо противоречие с правилата на морала. При това положение обществото не би повярвало на резултатите от работата на анкетната комисия, дори и самите те да са обективни. Това руши доверието в институциите и в крайна сметка и в държавността.

От името на Протестна мрежа:

Подписано от общо 46 граждани

2 thoughts on “Протестна мрежа до НС: Йордан Цонев няма място в комисията за КТБ

 • 29.05.2015 at 20:34
  Permalink

  Обществата в света трябва да са общества на свободни граждани, както и българското общество трябва да е общество на свободни граждани. Свободните граждани са суверена в България според Конституцията на България, но на практика гражданите нямат никакви права освен да избират политиците, предложени от политическите партии. Гражданите не могат да контролират политиците и партиите, чрез медиите, защото последните са собственост на олигарси. Нямат и конституирана Четвърта контролна гражданска власт в Конституцията. Протестна мрежа се опитва да контролира другите три власти, като Четвърта контролна гражданска власт, но политическата класа не и позволява, и даже граждани от Протестна мрежа, са разследвани от прокуратурата, като им се вменява, че вземат пари от Сорос и биват наричани соросоиди, което не е вярно. Защото гражданите от Протестна мрежа са честни, морални и почтени хора и граждани. Ето сега те искат оставката на Йордан Цонев от комисията, която разследва КТБ. Това е една честна и справедлива позиция на Протестна мрежа.. И аз мисля, че гражданите в България трябва да подкрепят Протестна мрежа, и ако се наложи, да излизат масово на площадите, за да подкрепят Протестна мрежа. Протестна мрежа си извоюва правото, да бъде нещо като Четвърта контролна гражданска власт, която може да отзовава депутати, министри и съдии и общински съветници, които са корумпирани, или във връзки с организираната престъпност и олигарси – монополисти, или не работят в интерес на гражданите, а за свой личен интерес. И мисля, че гражданите трябва да подкрепят Протестна мрежа, като се опитат дали по мирен начин, чрез избори, или с протести, или по друг начин да извоюват правото си, в Конституцията да се конституира Четвърта контролна гражданска власт. Ето Георги Първанов иска президентска република. Ние искаме, като най важна промяна в Конституцията, да се конституира Четвърта контролна гражданска власт. Това е нещо съвсем ново в държавното устройство и демокрацията в света. Някои хора и в този сайт казват, че в САЩ и ЕС има представителна демокрация с три власти. Но бъдещето е на четири власт, и на Гражданското общество, на гражданите, които са всички 100% от хората в държавата и обществото, и те са основен суверен, но не трябва само на книга да са върховен суверен, а трябва на практика да могат да контролират другите три власти, които се предлагат от партиите, но за тях гласуват и ги избират, пак гражданите. Не трябва да има подмяна на суверена, от политическата класа, а суверена – гражданите, да може да контролират другите три власти, чрез Четвъртата контролна гражданска власт. И това е истинската демокрация, която е власт на гражданите – народа, както казваха социалистите. Но социалистическата демокрация е диктатура на 60% от населението, което е работническата класа. А тук имаме 100% от хората, които са гражданите – капиталисти, наемни работници, хората от държавата, църквата, семействата и т.н.

  Reply
 • 04.06.2015 at 11:40
  Permalink

  Защо в Англия, английската кралица е глава на църквата? Винаги съм мислил защо е така, като глава на църквата навсякъде другаде е Исус Христос. Английската църква е разделена на горна, долна и средна църква, начело на които стоят живи хора. Или нещо като трите власти в обществото – изпълнителна, законодателна и съдебна. Четвърта власт са медиите, които са разума. Така Исус Христос е глава на църквата и в Англия, но като разум на църквата в Англия. Но той е умрял и възкръснал, и така е разума. Но силата и властта в църквата в Англия, като четвърта власт, е английската кралица, като жив човек, като може и на нейно място да е крал, който е мъж. Или три църкви, с три църковни власти, начело с живи хора, и четвърта власт, която е разума, е Исус Христос. Но понякога сила и власт е жив човек в църквата в Англия, и това е кралицата. Английската кралица почти няма власт в държавата в Англия, но е глава на църквата. Така при трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна, и трима живи хора, които ги ръководят, има разум, който разум са медиите. Но понякога трябва да има и Четвърта контролна гражданска власт, която е от живи хора, и която Четвърта контролна гражданска власт, трябва да се конституира в Конституцията . Англичаните всичко това са го промислили и са го направили, и те са създали една перфектна система, с която система са създали Английската империя и са владели една четвърт от света, съвсем неслучайно. Англия се нарича още Великобритания, или велика държава. Но те са умни и прагматични хора, и като видят доброто, и правилното, винаги го внедряват. Докато ние си пречим и си завиждаме, и не можем да се обединим около нищо, което е правилно и значително, и не го внедряваме. А истината е, че ние трябва да си помагаме във всичко , а не да си пречим, или дори, ако не си помагаме, поне да не си пречим, както казват другите западняци. Трябва да си помагаме да забогатяваме, да си гледаме децата, да сме задружни и в държавата, и навсякъде.Това трябва да го правят и всички други народи по света.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.