Ще се борим за истинска правосъдна реформа, а не за комфорта на статуквото! „Системните партии“ се готвят да осакатят реформите и промените в Конституцията, вместо да ги задълбочат

Уважаеми народни представители,

Пред очите ни се подготвя подмяна на проекта за промени в Конституцията в частта за съдебната система, която устройва един изцяло компрометиран Главен прокурор и немалка част от съда и следствието, както и зависими политици от всички партии. Статуквото отново е срещу реалните промени в съдебната система.

Говори се за „ДПС-поправка“ и „ДПС-вариант“ без никакви аргументи. Предлага се „ускоряване на реформата“, което означава приемане на промените без парламентарен дебат, без нови предложения. Обществото не знае какво ще бъде променено и какво ще е новото „конституционно предложение“, устройващо ДПС. То ще бъде писано в следващите дни и гласувано веднага след парламентарната ваканция.

Вижда се, че мафията не отстъпва контрола върху съдебната система. Цялата война е за това Пленумът на ВСС да решава кадровите въпроси, а не отделните колегии на съдии и прокорори да вземат окончателните решения за назначаването на магистратите и кариерното им развитие. Страхът от явното гласуване също надделява. Новият „консенсус“ иска да запази всички механизми на настоящото статукво и представлява фалшифициране на идеята за реформа…

През последните два месеца от авторитетни експертни изказвания разбрахме, че промените в Конституцията трябва да се гласуват на първо четене, а между първо и второ четене да се дебатира с възможност за нови предложения за още по-сериозна промяна в структурата на Прокуратурата. Такива позиции има от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Пленума на ВКС, Омбудсмана на Република България Константин Пенчев, бившите конституционни съдии Благовест Пунев и проф. Пенчо Пенев , Съюза на съдиите в България, адв. Михаил Екимджиев, адв. Даниела Доковска (бившия председател на Висшия адвокатски съвет), съдия Йонко Грозев (българският съдия в Съда в Страсбург) и др.
Тази поредна злоупотреба с демократичните парламентарни процедури, води до системното им обезсмисляне и ни лишава от държавност – нещо, което няма да допуснем.

Предупреждаваме парламентарно представените партии, че всякакви безпринципни договорки, които виждаме в последните дни, не са нищо повече от хвърляне на прах в очите на обществото и Европейската комисия. Тази подмяна ще бъде разбрана и осмислена от българските граждани, а реакцията ни ще бъде ясна и категорична.

Обръщаме се към всички вас с призив за гласуване по съвест в името на една-единствена цел – да създадем заедно една по-справедлива държава. Затова настояваме за подкрепа на подкрепената от гражданите и Европа стратегия за съдебна реформа на министър Христо Иванов и бламиране на парламентарните хватки за подмяната й.

Протестна мрежа

21.07.2015г.

3 thoughts on “Ще се борим за истинска правосъдна реформа, а не за комфорта на статуквото! „Системните партии“ се готвят да осакатят реформите и промените в Конституцията, вместо да ги задълбочат

 • 22.07.2015 at 05:30
  Permalink

  Единственият начин да се извоюват промени в Конституцията, е гражданите да се вдигнат и да започнат протести. Всичко досега беше опитано , за да се повлияе на депутати, министри, съдии, и на общински съветници в общините, за да чуят волята на гражданите. Но докато гражданите не вземат нещата в свои ръце, Политическата класа ще се мъчи по всякакъв начин да стопира всякакви реформи и да запази модела Кой, бюрокрацията, и партокрацията, че и даже ислямската, и православната теокрация. Гражданите страдат именно от модела Кой, от бюрократичния манталитет, както и от партократичния манталитет, които са сливане на партиите с държавата, и държавата с икономическото общество, и църквата с държавата, и партийците да са закона, а не да има върховенство на закона. Затова мисля, че единствения изход е гражданите да излязат на улицата и да извоюват правата си, като това се ръководи и организира от Протестна мрежа и дори Гражданска мрежа, в която трябва да прерастне Протестна мрежа. Гражданите са върховния суверен в обществото и те само могат да променят Конституцията. Затова призива на Протестна мрежа е абсолютно правилен и ние гражданите трябва да повлияем промяната на Конституцията да се случи, като излезем на олицата. И аз лично се солидаризирам с призива на Протестна мрежа.

  Reply
 • 22.07.2015 at 11:54
  Permalink

  Господа, докажете че не сте част от ЗАДКУЛИСИЕТО!

  Reply
 • 22.07.2015 at 13:55
  Permalink

  Идеи за съдебна реформа дават, или могат да дават всички граждани. Политиците – ръководители на партиите – ги разглеждат тези идеи и ги обобщават. После тези политици, трябва да дадат тези идеи на правосъдния министър. Той също ги обобщава и докладва на вицепремиера за тези идеи, а вицепремиера ги обобщава и дава на министър – председателя, който ги обобщава и ги предава на парламента, като парламента, или Народното събрание, ги гласува на първо четене. Защото висшата власт в България е Народното събрание и ние сме парламентарна република. Но основен суверен са гражданите и те могат да накарат парламента да реши съдебната реформа, в интерес на гражданите. За да има справедливо, честно, почтено и бързо съдопроизводство за гражданите в България. Затова гражданите трябва да излязат на улиците и да накарат Политическата класа да си свърши работата, в интерес на гражданите и после на държавата. Затова всичко, което казва Протестна мрежа е правилно и гражданите трябва да подкрепят нейния призив. Но и да излязат на улицата, докато не се промени Конституцията в интерес на гражданите, а не на статуквото, на модела „Кой“ или на мафията, както призовава Протестна мрежа, за да има държавност. Този ред,не знам дали е точно по Конституцията, и ако реда е друг, по закон, то този законен ред трябва да се спази.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.