ВАС отмени решение на ЦИК по жалбата на Протестна мрежа за билбордовете на ALFA АТАКА като неправилно и необосновано

alfa_ataka_cikВърховният административен съд уважи жалбата на Протестна мрежа срещу билбордовете на ПП “Атака” и ТВ “Алфа” и върна сигнала към Централната избирателна комисия за ново разглеждане при съобразяване със задължителните указания, дадени в мотивите на настоящото решение. Това се случи само седмица след като ЦИК определи като несъстоятелен сигнала на Протестна мрежа за това, че “Атака” заобикаля изборния кодекс, като представя политическата агитация в предизборен период за реклама на медийна услуга.

Според ВАС ЦИК е постановила неправилно и необосновано решение, тъй като не е изяснила правнозначими обстоятелства, при отсъствието на които не е могла да извърши точна и обоснована преценка за основателността на подадения сигнал.

Изложените от Централната избирателна комисия мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства”, се посочва още в решението на Върховния административен съд.

Според върховните съдии решението на ЦИК следва да бъде отменено и преписката върната за ново разглеждане съобразно указанията по тълкуването и прилагане на закона дадени в настоящото решение, като съобрази условията на чл. 142 от АПК и новопредставените писмени доказателства.

ЦИК не е изследвала наведените доводи за допуснато нарушение от ПП ”Атака” за използването на търговска реклама на електронната медия телевизия „Алфа” за политически внушения. Регистрираната в СЕМ телевизия е с наименование „Алфа ТВ”, а върху рекламните пана към наименованието на медията са налице данни за добавяне и името на ПП „Атака”. Добавено е и стилизирано изображение на Волен Сидеров, което според представител на партията представлява управленска програма на партията за 2013 г.

В решението си Върховният административен съд намира, че дори да се приеме, че върху рекламния материал не е налице призив за подкрепа или неподкрепа за тази партия, в случая става въпрос за забрана за недопускане в търговска реклама да се отправят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет, която запрета е въведена в разпоредбата на чл. 191 от ИК.

Решението на ВАС доказва, че усилията, които всеки гражданин може да положи за прилагането на закона си струват. Протестна мрежа няма да се откаже да защитава достиженията на гражданското общество и да използва всички законни средства за налагане на принципите на прозрачност, законосъобразност и уважение в работата на партиите и институциите в страната„, коментираха от Протестна мрежа.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Пълният текст на решението на вас може да прочетете ТУК

 

5 thoughts on “ВАС отмени решение на ЦИК по жалбата на Протестна мрежа за билбордовете на ALFA АТАКА като неправилно и необосновано

 • 24.05.2014 at 21:48
  Permalink

  Има надежда!

  Reply
 • 11.07.2014 at 16:01
  Permalink

  Поздравления за вашите усилия в борбата с лицемерието, неправдата и наглостта!
  Бъдете здрави!!!
  Подкрепям ви!!!

  Reply
 • 10.10.2014 at 06:37
  Permalink

  Поздравления! Дерзайте! С вас сме!

  Reply
 • 15.02.2015 at 16:26
  Permalink

  Когато в България гражданите (суверенът) прехвърлят законодателна власт за определен период от време, през който гражданите са ЛИШЕНИ от законодателна инициатива и решение, и същевременно гражданите са се ОТКАЗАЛИ от КОНТРОЛ. Тогава настъпва най-опасният момент за гражданите, защото гражданите на практика поверяват ВЛАСТТА БЕЗКОНТРОЛНО и НЕОГРАНИЧЕНО. Това от своя страна ВИНАГИ води до открита УЗУРПАЦИЯ на властта през този период, в който суверенът на гражданите е фактически ПОДМЕНЕН. В този момент, върховенството на закона е НЕВЪЗМОЖНО, защото, на практика, гражданите (суверенът) е само НАБЛЮДАТЕЛ без да има някаква РЕАЛНА власт и РЕАЛНА информация в своите ръце. Ето защо в България НИКОГА не е имало демокрация. Демокрацията винаги е била и е – ПОСТОЯННА ВЛАСТ и достъп до пълна, и реална ИНФОРМАЦИЯ за ВСЕКИ гражданин (Швейцария, Исландия). Демокрация е – ВЛАСТ за ГРАЖДАНИТЕ.

  Reply
 • 15.02.2015 at 16:27
  Permalink

  Властта в България се упражнява БЕЗКОНТРОЛНО, а при съдебната власт и НЕОГРАНИЧЕНО, тъй като съдиите са несменяеми и без мандат. На практика НЕ СЪЩЕСТВУВА нито един граждански (суверенен) орган за контрол. Гражданите (суверенът) НЕ МОЖЕ нито пряко, нито косвено, чрез упълномощени от него лица, да спира решенията на законодателния орган. Същевременно органите, които ТРЯБВА да контролират изпълнителната и съдебната власт, се съставят от законодателната и от изпълнителната власт. Това от своя страна прави тяхното съществуване БЕЗСМИСЛЕНО. Абсурдното положение, при което съдебната власт предхожда суверена и съставя сама себе си. Този момент е изключително важен, защото политическите пълномощници, все пак, са получили уж права от гражданите (суверена), докато представителите на съдебната власт НИКОГА не са били овластявани от гражданите (суверена), който е ИЗТОЧНИК на ВСЯКА ВЛАСТ. Демокрация няма НИКОГА там, където НЕ съществува РЕАЛНО разделение на властите.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.