Символът на днешните протести

Фани Михайлова
Снимка: Фани Михайлова

Като една дама, фен на екстравагантните бижута, нямаше как да не обърна внимание на зараждащата се нова модна линия, неоспорим символ на протестните

шествия в последните дни. Свирката, този ненатрапващ се аксесоар, носен от почти всеки протестиращ, се превърна в много симпатично унисекс бижу. Даже очаквам в скоро време някой дизайнер наистина да я приложи официално като такова.
Темата за протестите винаги преминава в обсъждане на политика и морал, но тук ще ги избегна и ще бъда кратка, защото всъщност идеята ми беше да обърна внимание на нещо дребно, което наблюдавах от началото на шествията.

Първо хората купуваха свирки без да ги подбират особено, защото им трябваха. Но лека-полека, като че ли започнаха да ги съобразяват с облеклото си. Срещат се свирки с надпис „I love Bulgaria”, някои са изрисувани като футболни топки, други с усмихнати личица, има сини, жълти, изкрящо зелени, розови, метални, свирещи, несвирещи и т.н. На снимките, които направих през изминалите седмици ще видите дори дървени, което си е направо разчупване на стереотипа. Намирам го за много симпатично.

Енергията на тези протести те обзема и не можеш да избягаш от това. С дни

вървиш по едни и същи маршрути заедно с хиляди непознати хора и въпреки това усещането е, че си сред свои. А може би точно това е най-ценното, което получаваме от протестите – връзката, която създаваме помежду си. Когато си сам, не се чувстваш комфортно от тълпата и изобщо не си сигурен дали се намираш там, където трябва, е достатъчно просто да се огледаш наоколо. Видиш ли поне един човек със свирка на врата си, значи си на правилното място. И това е напълно достатъчно, за да закрачиш уверено напред.

Мисля си, че въпреки всичко, което се случи на улицата в последните почти 3 месеца, единствено този съвсем обикновен предмет запази чистата си символика. И мисля, че така ще остане и занапред. Защото имаме нужда от нещо, което негласно да ни обединява. Имаме нужда от нещо, което да покаже, че не сме сами и че използваме правото си на глас.

Затова ви моля, не спирайте да носите свирките си независимо от кой отбор сте. Щом имате какво да кажете, значи ви пасват идеално.Благодаря.

Фани Михайлова