Шегата настрана, и Валери Симеонов покрай нея…

 

Оставката на зам.-министър Павел Тенев е правилно действие, макар и не с обявените от него мотиви. Проблемът не е в това дали е подходящ или неподходящ момент за критика на правителството. А в това, че навсякъде в цивилизования свят подобна снимка, дори да е направена от „майтапчийски“ подбуди, би била огромен скандал.

 
Протестна мрежа е на мнение, че следващата логична оставка е на вицепремиера Валери Симеонов, за когото концентрационният лагер Бухенвалд, в който са намерили смъртта си поне 56 хиляди души, е място за „майтапчийски снимки“. Бихме искали да съобщим на господин Симеонов, че двама нобелови лауреати са били затворници в този лагер – Ели Визел и Имре Кертес. Денят, в който американските войски освобождават лагера, е обявен за Международен ден на пострадалите от фашизма и войната. Също така не е зле вицепремиерът да научи, че след предаването му на СССР, лагерът е интегриран в системата Гулаг, като през него минават около 24 хиляди души, като умират около една трета от тях. Сред тези следвоенни лагерници нищожно число са ръководни кадри на нацистките организации и военнопрестъпници.

 
Възможно е тези факти да се струват смешни на г-н Симеонов. Както му беше смешно, че нарушава правото на на българските граждани да гласуват. Или както му беше забавно да блокира граница и да се държи грубо с възрастна жена.
Протестна мрежа не намира никакъв повод за майтап в тези факти. Считаме, че оставката на г-н Симеонов е абсолютно необходима, не за да поправи и без това лошия имидж на България в Европа, а поне за да не го влошава още повече.
А премиерът Борисов трябва да осъзнае, че нелепият му опит да оправдае неприемливото поведение на членове на кабинета всъщност е оправдание на човеконенавистни идеи, отхвърлени от Европа, към която България принадлежи. Борисов с такива хора ли смята да председателства ЕС?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.