„Родната“ полиция ни пази със символи на чужда държава?

На 9 май 2016 полицията от София и Пловдив охранява демонстрации за деня на победата на СССР във Втората световна война, проведени от проруски организации и техни симпатизанти пред Президентството на РБ в София и пред паметника „Альоша“ в Пловдив. В качеството си на длъжностни лица, като 1. държавни служители 2. намиращи се в работно време служители на МВР са заснети с добавени към униформите си, определени с Наредба № Iз-1429/1.6.2011 допълнителни черно-оранжеви „георгиевски ленти“ на ревера. С това са заявили символична политическата подкрепа за демонстриращите, тъй като използват същите като възприетите и издигани от тях политически символи.
Без оглед на това какви точно са символите, дори и да бяха значки на Протестна Мрежа, ние считаме, че с това си действие те са нарушили разпоредбите на чл. 146 ал. 3 и чл. 148 от ЗМВР, нарушавайки грубо принципа за неполитически характер на работата на МВР. Поради това и на основание на разпоредбите на чл. 203 ал. 1 т. 2 от ЗМВР, настояваме заснетите полицаи да бъдат наказани с най-тежкото дисциплинарно наказание „уволнение“.
На демонстрациите били държани речи в подкрепа на външната политика на Руската Федерация и някогашния СССР и били издигнати различни символи, които тези организации традиционно използват и раздават на демонстрантите – съветски и руски знамена, но и черно-оранжеви знамена и ленти на св. Георги. Този символ няма особена употреба по съветско време във вид само на ленти (без орден), но в днешни дни той се използва от проруските сепаратисти в източните райони на Република Украйна и в окупираната от руски военни части АР Крим, а по-рано от около 2005 в подкрепа на политиката на “Единна Русия”, като са въведени от близки до тази партия организации в РФ. Без съмнение е политическият заряд на символа. Не това е най-важното в случая, а че полицаите са придобили и използвали същите символи, каквито и демонстрантите.
Настояваме разпоредбите на Закона за МВР да бъдат изпълнени безкомпромисно и така, както ги е предвидил законодателят, тъй като бездействие на държавата при такова грубо нарушение би означавало погазване на демокрацията, свободата на словото и връщане на политическите функции на МВР при формиране на общественото мнение – белег на едно време, което считаме за отминало.

 

koloradski policaj-sofia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.