Протестна мрежа и Ранобудните студенти за визитата в Брюксел – пресконференция

Кадър от Politikat.net
Кадър от Politikat.net

Европа вече знае за проблемите в България. Работата продължава.

Това е основното послание и впечатление, което оставя групата, посетила Брюксел за седмица и направила множество срещи с Европейски депутати и лидери на извънпарламентарни организации.  От страна на Протестна мрежа това са Жюстин Томс, Михаил-Ернесто Михайлов и Теодор Михайлов, а Ранобудните студенти бяха представени от Румен Стоев и Петя Джонгова.

„Радваме се, че по-голямата част от парламентарно представени партии изявиха желание за среща с нас.  Другата част от срещите беше в направление непартийни организации. Искахме да направим с представители на различни Европейски комисии. Особено се интересувахме от възможността да направим среща с офиса на комисар Рединг и офиса на комисар Йотингер, защото това са двете теми, които в момента, в България  показват, че има процеси, които са индикативни, че ситуацията в държавата не се развива по начин, който да е съпосочен с целите и ценностите на Европейския съюз. За наша радост  от офиса на комисар Рединг и самата Г-жа Рединг, България представлява огромен интерес. От една страна получихме примери, че се развиват такива процеси и в други Европейски страни, т.е., ние не сме сами, а от друга разбрахме, че каквито и механизми да съществуват, тези механизми ще бъдат използвани, когато държавата нарушава определени норми на съюза.“, каза Михаил-Ернесто Михайлов, от Протестна Мрежа.

В момента България и Русия са фокус на частта от комисията на кабинета Йотингер, съблюдаваща процесите в страната ни. От една страна има голяма видимост и те са запознати, като „Южен поток“ е обект на големи обсъждания. В комисията са забелязали опити за нарушения по отношение закона за обществените поръчки в конкурса за предварителна селекция на кандидат изпълнители на изграждането на българската част и това се разглежда от комисията, която се занимава с юридическите въпроси. От една страна има следене на процесите и се знае, от друга страна групата иразява своето мнение, че Европейската комисия по енергетика не прави достатъчно за България, бе споделено от тях в началото на пресконференцията.

Всички впечатления от това изключително ползотворно посещение, както и това, което предстои да се извърши от тук – нататък, може да видите в пълния запис на пресконференцията, качен в youtube канала на уеб сайта PolitikatNet, който я отрази и на живо. Продължаваме да следим и информираме за по-нататъшни действия в посочените посоки.

От името на Протестна мрежа изразяваме благодарност на всички от излъчената представителна група, посетила Брюксел за помощтта им в борбата с олигархията и мафията в управленските нива на Българиия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.