Позиция на Ранобудните студенти от ВТУ относно заключването на окупаторите в ЮЗУ

© снимка: БГНЕС, архив
© снимка: БГНЕС, архив

Вчера, 23 декември, от окупирания Югозападен университет в Благоевград бе разпространена информация, че ректорът на ВУЗ-а е издал заповед за заключването на университета за студенти, преподаватели и администрация, която важи от 23.12. 2013г. до 12.01.2014 г.

Ранобудните студенти, окупирали 501 зала, не могат да бъдат допускани в аудиторията си. Те имат право да излизат от нея, но не и да влизат обратно.

Ние, Ранобудните от ВТУ, сме напълно наясно, че това е ход на ръководството да подложи на натиск окупаторите на ЮЗУ и да ги принуди да пуснат окупацията. Твърдо се противопоставяме на тези тоталитарни мерки, целящи разправа със студентите, заявили своя протест чрез окупация на университета.

Заявяваме категоричната си подкрепа към Ранобудните студенти от ЮЗУ.

Във ВТУ ние бяхме подложени на подобни мерки – в университета се въведе строг пропускателен режим, целящ да не допусне хора да се присъединят към нас в 321 аудитория. Виждаме, че този метод на действие започва да става постоянна практика и ние заявяваме своето притеснение.

Не е нормално страна като България, претендираща да е част от ЕС и спазваща демократичните принципи, да позволява да се стига до ситуации, в които студенти да бъдат ограничавани в протеста си, независимо дали формата му е шествие или окупация.

Присъединяваме се напълно към колегите ни от СУ, които призоваха ректора на ЮЗУ да отмени незабавно издадената заповед. При неизпълнението на това искане ние, Ранобудните студенти от ВТУ, също ще започнем съвместни протестни действия за промяна на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.