Полицейски произвол на честванията на 22-ри септември във Велико Търново

Снимка: Борислав Сандов
Снимка: Борислав Сандов

На 22 септември 2013 г. цяла България отбелязваше годишнина от обявяването на своята независимост.

В град Велико Търново няколко български цивилни полицаи показаха как тази независимост може да бъде потъпкана, заедно с българската Конституция, и си позволиха на два пъти да скъсат плакат на протестиращи, отказвайки да се легитимират.

Протестна Мрежа остро осъжда подобни действия и ги намира за абсолютно неприемливи, в пълен разрез с европейския избор на България!

Ограничаването на конституционните права на гражданите за свободна изява на тяхното мнение и мирен протест е недопустима. Това още веднъж показва политическото лицемерие на управляващите и е поредно доказателство за тяхното антидемократично и антигражданско поведение.

Настояваме Прокуратурата да се самосезира, поради публикациите в различни медии за случилото се на 22.09. на площада във Велико Търново. Това е законен повод за започване на разследване, а публикациите съдържат достатъчно данни за злоупотреба с власт. Потърпевшите протестиращи са готови да съдействат на Прокуратурата, като дадат подробни показния за случилото се.

Призоваваме редовите служители на МВР да не се подвеждат по противозаконните заповеди и при изпълнение на своите служебни задължения да спазват стриктно законовите разпоредби. Призвани в това да бъдат пазители на закона, да не се превръщат в престъпници на Конституцията, нито в инструмент за насаждане на страх!

Още веднъж обръщаме внимание на всички български граждани и призоваваме за тяхната бдителност и противодействие срещу правителство, което на думи заявява, че „се е преборило със страха“, а на дело упражнява с нищо непредизвикани репресии над мирно протестиращи българи!

Неудобният плакат, който властта така арогантно скъса, гласеше „Чрез Оставка към Независимост“. Това остава единственият полезен ход за това компрометирано правителство. ОСТАВКА!

One thought on “Полицейски произвол на честванията на 22-ри септември във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.