Обръщение към политическите сили, които искат да участват в управлението на страната

Приключиха поредните предсрочни избори, в които половината от избирателите не отидоха до урните. Бяхме свидетели на преднамерено вяла кампания и бягство от лидерски дебат.

Нито една политическа сила не получава самостоятелно властта. Спечелилата най-много гласове ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство на „споделената отговорност“.

Видяхме как на отминалите избори, прикрита зад етикетите за евроатлантизъм и либерални ценности, Корпорацията “#КОЙ” си набави гласове и е в готовност, гласно или негласно, да подкрепи всяко управление, което няма да накърни интересите й.

За всички е ясно, че страната се намира в тежкия захват на една самозабравила се върхушка без цвят, която иска да има чадър от съдебната система, да бъде недосегаема и да запази влияние и лостове в икономическия и политическия живот на страната.

Така повече не може да продължава. България трябва да стане нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията. Хората, които всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола, искат демонтиране на модела #КОЙ и управление по правила.

Едногодишният протест на свободните граждани демаскира модела #КОЙ, но държавата не е изтръгната от него. Основан на мръсната договорка между икономически интереси, медиен монопол и политическо влияние, моделът може да бъде разрушен само с продължителни и настойчиви усилия от гражданите и политици с гръбнак и без зависимости.

Ние, от Протестна мрежа, заявяваме, че всяка сглобка между парламентарните партии, която е без ясно оповестена цел за демонтиране на модела #КОЙ, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, поделяща ресори и контрол върху публичен ресурс – конструкция, укрепваща влиянието на корпоративни и нелегитимни интереси, рушаща институциите и правовия ред. Такова сговаряне представляваше управлението на Орешарски и Тройната коалиция.

За да бъдат завързани ръцете на политици, търсещи привилегирован достъп до публичен ресурс, за да бъдат спрени партизанските клики, дебнещи позиции в изпълнителната власт и пресирани лобитата в парламента, за които той е обикновена ЛаФка, няма да престанем да настояваме за правила, които да осигурят граждански контрол над всеки, който е във властта!

Ултимативно важно е гражданите да знаят какви са намеренията на бъдещите управляващи и как смятат да ги реализират. Коалиция без публичен договор за управление, без ясен график за действие и непрозрачност в управлението, ще отвори широко врата пред #КОЙ.

Управление, което се крепи единствено на балансите и подялбата между коалиционните партньори, загърбвайки обществения интерес и правото на гражданите на добро управление, няма да е коалиция на „споделената отговорност“, а на разпределението на порции и плячка. Всяка такава коалиция е обречена.

Никой не може да управлява дълго барикадиран зад заграждения и палки, игнорирайки гласа на гражданите. Ще се отиде много скоро на нови избори, ако политиците не са разбрали какво им казаха гневните хора от улицата.

Ние, от Протестна мрежа, сме заявили, че искаме от бъдещия парламент:

* Създаване на парламентарна комисия „#КОЙ“ за разследване на икономическите, политически и медийни връзки и зависимости, които произведоха политическата фигура „успял млад мъж на 33“ и направиха възможно назначаването му за шеф на ДАНС;

* Провеждане на парламентарно разследване за проекта „Южен поток“ с цел разкриване на антиевропейските действия на правителството на Орешарски и изваждане на светло на цялата засекретена документация за одобрението на проекта и осъществяването му;

* Реална операция „Чисти ръце“, което означава: приемане на пакет от законодателни мерки, гарантиращи провеждането на задълбочена проверка на имущественото състояние и конфликтите на интереси на водещи политици, магистрати и висши държавни служители.

Настояваме за реализирането на 10 стъпки от изпълнителната и законодателната власт за демонтиране на модела #КОЙ:

1. „Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите, включително на дружества с над 50% държавно и общинско участие.

2. „Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението.

3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги.

4. „Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган, при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции, посочва освен размера и условията, при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си.

5. „Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет.

6. „Решаваме ние как избираме“ – Провеждане на референдум за изборна реформа; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на многомандатен избирателен район „Чужбина“.

7. „Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии.

8. „Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва при строго определени критерии и условия; всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата.

9. „Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане.

10. „Блокиране на Държавна сигурност“ – Хора, свързани с Държавна сигурност, не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите имат смелост да спазват този принцип.

Протестна мрежа
13.10.2014г.

7 thoughts on “Обръщение към политическите сили, които искат да участват в управлението на страната

 • 13.10.2014 at 13:51
  Permalink

  Демонтиране на модела „Асен Генов“ за манипулиране на протестиращите.

  Reply
 • 13.10.2014 at 15:49
  Permalink

  Всичко е много хубаво, но имам въпроси.

  1. Вие искате, но защо не кажете КАК? Конкретиката ви куца и винаги ви е куцаше. А с лозунги нищо не се постига.
  2.Комисия КОЙ да разследва … Как си представяте парламента да разследва човек?! Дори противен?!
  Знаете ли хартата за правата на човека?! Разделение на властите?!
  3. Защо без доказателства, съдите ЮП?! Нека се извадят документите и тогава да съдим.
  Цветанов така раздаваше присъди!
  4. По точки 2,3,4 – законите на РБ изискват нещата за които пишете, но не се изпълняват.
  От нови закони няма нужда, а от спазването им.
  5. По точки 5 и 6, добро пожелание, ама се дърпат!
  6. По 9 и 10…. Нещо не сте наясно със законодателния процес.

  ПМ са полезни, те са активна част от гражданското общество!
  А гражданското общество е единствения коректор на политиците.
  Но …
  Ама моля ви, говорете си с юрист, преди да пишете такива манифести.

  Reply
 • 15.10.2014 at 06:05
  Permalink

  Напълно съм съгласен с тези неща, които се съдържат в това обръщение към политическите сили и дори мисля, че трябва още много неща да се публикуват в обръщения на Протестна мрежа. Протестна мрежа всъщност сега изпълнява функциите на една бъдеща след 2 години Четвърта контролна гражданска власт. Защото технологията за създаване на бъдеща Четвърта контролна гражданска власт, изисква Велико народно събрание, в което да влязат много представители на гражданите, които не са от партиите, а от активни граждани. За да може гражданите да променят Обществения договор на гражданите с държавата – Нова Конституция, като разбира се има хора и от партиите във бъдещото Велико народно събрание. Гражданите са с хоризонтални структури – Гражданска мрежа, като трябва да има по едно вертикално ниво, от активни граждани, които да не са само от Протестна мрежа , а от много ядра от активни граждани, които да са свързани помежду си и да дават идеи на гражданите, и после да се връщат в гражданската мрежа, при която няма вертикални нива. Или, ако има вертикално ниво, да е временно, но от време навреме да се създава вертикално ниво. Протестна мрежа от време навреме също да се превръща във вертикално ниво спрямо другите граждани, когато това се налага. Но обикновено да има хоризонтална структура. Вертикално ниво трябва да има, за да могат активните граждани да могат да предлагат хора за Четвъртата контролна гражданска власт, която трябва да се конституира в нова Конституция, и която трябва да се избира от гражданите, и да се предлага от гражданите, а не от партиите, както и за ред други текущи неща в обществото.. И гражданите много внимателно да следят действията на избраните политици , които са от партиите и да могат да отзовават тези политици, депутати, министри, съдии, общински съветници, и корумпирана администрация и политици, които искат да се обогатяват, а не да мислят за интересите на гражданите, като на мястото на отзованите да идват следващите в избирателните листи на партиите.

  Reply
 • 18.10.2014 at 22:33
  Permalink

  Някои от исканията ви са откровена глупост. Най-големия проблем на България и на българите в момента е мизерията основана на безпаричие и работа за жълти стотинки. 90% от населението гладува и мизерства заради това че българските синдикати обслужват едрия бизнес и натискат работещите хора в тинята. Всички или почти всички българи избягали в чужбина са там заради мизерното заплащане на труда в България. Ако вие не виждате това значи сте пълни глупаци. Но аз дълбоко се съмнявам. Слушал съм ваши изказвания и знам че не сте глупаци. По скоро вашите господари ви казват за какво да протестирате и за какво да не. Не ви вярвам въобще. Вие обслужвате бизнес интереси, защото само едрия бизнес може да иска прозрачност в управлението на държавата и нито дума да не обелва за мизерните заплати които плаща на работниците. Търговските банки ограбват българския народ в продължение на деситилетия безнаказано и с протекцията на политиците. Но вие и това не виждате уж. Вие сте тук за да всявате смут и объркване сред обикновените хора и да защитавате господарите си. Вие сте лъжци и подлоги на едрия бизнес.

  Reply
  • 30.10.2014 at 22:09
   Permalink

   Батилчо,докато не се постигнат исканите в обръщението неща не може да се мисли за социална справедливост.

   Reply
 • 29.10.2014 at 09:48
  Permalink

  Към коментатор Димитър: „Как си представяте парламента да разследва човек?!“ – парламентарна комисия, не парламент. Напишете в браузера „Камелия Лозанова“ и ще си припомните как.

  Reply
 • Pingback:Коалиция трябвало да има, но международните новини станаха по-интересни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.