Протестна мрежа пуска онлайн платформа за граждански контрол

Предстои важно гласуване в парламента, а вие не знаете каква позиция ще заеме депутатът, за когото сте гласували? Екип от IT специалисти от Протестна мрежа предлага решение на проблема чрез стартирането на онлайн платформата за граждански контрол “Питай депутат” – www.pitaydeputat.com.

Чрез няколко съвсем прости стъпки всеки с достъп онлайн ще може да зададе въпрос на някой от 240-те депутати в 43-то Народно събрание и да получи отговор за позицията на народния представител по дадена тема. При получаване на отговор от депутат, той ще бъде го отбелязван публично в платформата като “за” или “против”, а при “въздържал се” полето за задаване на въпрос ще остава активно за запитвания и от други граждани.

“Питай депутат” обаче ще има и разяснителни функции, давайки предистория и кратки анализи по различните проблеми. Първата тема е свързана със съдебната реформа и е част от кампанията “#160от240”, а основният въпрос към депутатите е “Ще подкрепите ли правосъдната реформа?”.

“Разчитаме, че чрез платформата “Питай депутат” българските граждани ще започнат по-активно да комуникират с народните избраници и да следят кой как си върши работата”, казва Георги Илиев, един от създателите на сайта. “Така ще разбираме и кой от депутатите реално се интересува от гражданите и тяхното мнение или гледа на тях просто като избиратели за следващия парламентарен вот”, допълва той.

Авторите на идеята вярват, че “Питай депутат” ще работи активно като лакмус за това дали народните представители превръщат своите обещания в дела. “Хората честно лесно забравят, когато става въпрос за политика, но ние ще пазим данните от това, което депутатите са обещали на гражданите чрез платформата, и те ще могат лесно да бъдат сравнявани с резултатите от гласуванията в пленарната зала”, споделят създателите на сайта.

Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите.

3 thoughts on “Протестна мрежа пуска онлайн платформа за граждански контрол

 • 20.07.2015 at 12:16
  Permalink

  Страхотна идея! Би било интересно да има обратна връзка – кои депутати са отговорили 🙂

  Reply
 • 20.07.2015 at 16:33
  Permalink

  Хубаво ще бъде да се отбелязва в платформата и кой депутат кога присъства, гласува, изказва се от трибуната, спи на банките, играе на таблет и т.н. Пълна информираност за делата на всеки избраник, за да се знае втори път като реши да се кандидатира дали става или не нещо от него.

  Reply
 • 21.07.2015 at 04:48
  Permalink

  Искам да попитам г-н Д.Пеевски защо не изнася дани за г-н Борисов и г-н Цветанов като се беше заканил от трибуната на НС , че ще ги вкарва в затвора ?

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.