Протестна мрежа подкрепя искането на Николай Кобляков за политическо убежище

Протестна мрежа подкрепя напълно искането на Николай Кобляков за политическо убежище. Николай е руски опозиционер, който е изразявал нееднократно в последните няколко години остра критика към режима на Владимир Путин, организирал е протести срещу тоталитаризма и корупцията в Русия, а също е един от авторите на доклад за корупцията в Русия, депозиран във френския Парламент.

Той е поредният критик на руското правителство, който е осъден задочно от руски съд по съмнително криминално дело. Авторитетни правозащитни организации като Amnesty International, ACAT, Russie-Libertés и Български Хелзински комитет също изразиха своите опасения, че правосъдието в Русия може да бъде опорочено и Кобляков да бъде осъден по политически причини. Екстрадирането на Николай Кобляков ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят.

Искрено се надяваме, че Президентът на Република България ще упражни своето правомощие по чл. 98, т.10 от Конституцията и ще предостави убежище на Николай Кобляков. Протестна мрежа очаква Президентът да разгледа това искане максимално бързо и се надяваме на положителен отговор от негова страна.

Протестна мрежа, 04.09.2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.