Парк Пирин е в захвата на #КОЙ

източник: За да остане природа
източник: За да остане природа
 1. На заседание на Министерски съвет на 25 февруари се очаква Решение, с което държавата да узакони заграбената територия от Национален парк Пирин като промени договора си с ЮЛЕН АД.
 2. След оркестрирани акции, псевдопротести и откровен лобизъм, управляващите за пореден път имат намерение погазят законите и да облагодетелстват поредния „свой“ човек за сметка на интересите на българските граждани и природата на България.
 3. Кабинетът Борисов продължава да взема решения на тъмно, без обществен дебат, без обосновка и при ограничено време за реакция. След закона за бюджета, казуса с „дълга“ и много други закони, решения и назначения, това е поредният опит да бъде подарен Пирин на „КОЙ“ – в нарушение на всички демократични принципи и на закона.
 4. Отново виждаме, че една банка си има не само финансови министър, но и цял кабинет, който се „грижи“ за просперитета на нейните собственици и няма да допуснем това.

Уважаеми български граждани, изтекоха първите 100 дни на управлението и вместо реформи и действия, които да върнат законността, справедливостта и добрата обществена и икономическа перспектива пред България, продължаваме да виждаме само скандали, задкулисни интереси, погазване на законите, липса на прозрачност и некомпетентност на всички нива на управлението.

Каузата за спасяването на Пирин от алчните ръце на КОЙ е кауза на гражданското общество в България, много преди ПМ да съществува и не веднъж е извеждала хиляди хора на протести. Сега сме изправени пред нов опит да бъде съсипана една от най-красивите български планини. За пореден път сме принудени да водим битка, която е символична, защото отстъпим ли, вместо България, ще имаме бетонно гето и ще живеем със съзнанието, че точно ние сме тези, които не са спрели багерите.

Протестна мрежа подкрепя усилията на всички организации и български граждани в защита на Пирин и ще се включи активно в запазването на планината. Въпреки, че времето е разделно, има теми, по които не бива да допуснем, да бъдем разделяни и това е една от тях.

Г-н Премиер, наблюдаваме Ви внимателно!

Очакваме със своето решение кабинетът „Борисов 2“ да докаже, че няма зависимости от икономически групи, а защитава обществения интерес. В противен случай си запазваме правото да не допуснем нарушаването му с всички средства, които имаме като граждани на България.

Протестна мрежа
24.02.2015

2 thoughts on “Парк Пирин е в захвата на #КОЙ

 • 25.02.2015 at 19:54
  Permalink

  Трябва да се направят две неща:
  1- Това, което сега е заграбено като територия и ли пък като нарушения – да бъде ПЛАТЕНО, и то с лихвите. Мафията трябва да плати за престъпването на законите !!!!!!!!!!!!!
  2. НЕКА да има втора линия, но САМО след конкурс и с привлечени западни – австрийски или други инвеститори !!!! Не на мафията от Юлен. Западните фирми, австрийски или френски или италиански, ще спазват законите и няма да изнудват държавата !!!!!!!!!!!
  Защото планина с една линия не звучи сериозно. От друга страна, трябват гаранции, че БАНСКО ще спре застрояването, категорично !! Иначе няма да има равновесие !!!!!!!!!!!! Мутрите у нас не мислят, те грабят като цигани…..

  Reply
 • 10.03.2015 at 13:16
  Permalink

  Аз мисля, че да се направи един световен зимен курорт в Банско е нещо добро. Такъв световен курорт може да бъде и Пампорово и Боровец и дори на други места в България, като например и на Витоша. Така трябва да се урбанизират планините ни, че да не се наврежда на природата и на националните паркове, но и да може да се осигури поминък на местните хора и даже да се направят курорти, които да имат световна известност. Това трябва да се случи и с летните ни места за отдих и почивка, като например по морето. Не трябва да се бетонира крайбрежието и зимните ни курорти, а строителството да бъде в хармония с природните дадености. От тая гледна точка мисля, че е необходим и втори и дори трети лифт в Банско и не съм съгласен с тези, които не искат, и пречат да се построят урбанизирани курорти, които да са в синхрон с природните ни дадености. Защото аз например бих попитал: Къде бяха зелените природо защитници, когато дървената мафия изсичаше и изсича горите в природен парк Странджа, или в северозападна България, или в природен парк Шерба в Камчия и Източна Стара планина и на най различни други места. А се меси там, където хората от бедни и изостанали области на България, искат да си осигурят поминък, или да направят родните си места – известни курорти. Може би зелените, това са софиянци, които искат да отидат в девствената природа по Черноморието или в планината Пирин, и с една раница консерви и без пари, на палатка да си изкарат курорта, без да плащат, като всичките си боклуци да оставят в гората и после местните след тях само да чистят найлоновите торбички и другите остатъци от почивката на софиянци? Затова мисля, че хората от Банско и по Черноморието са в правото си да искат да се строи по морето, или в Пирин да има втори, или трети кабинков лифт. Ако има партокрация, която е сливането на партии с държавата или олигарси – монополисти, или организирана престъпност, която иска да строи, това не трябва да се допуска, защото това е модела Кой.. Но ако има частни фирми, които са коректни и да няма мафия, която да строи, а държавата има ясен план как да се строи, като не се нарушава баланса между природа и урбанизация, мисля че може да се строи, и да се направи втори и дори трети кабинков лифт в Банско.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.