Печатницата на БНБ – тема с продължение

Снимка: Юлиан Собаджиев

 

Мария Щурова

Текстът е публикуван в брой 11 на Вестник Протест

Решенията на управляващите не са непременно недалновидни и необосновани. Но когато става въпрос за промени в държавни дружества, планирани и реализирани по непрозрачен начин, те със сигурност предизвикват съмнение за намерения, продиктувани не от обществен, а от частен или партиен интерес. Такъв е случаят с участието на печатницата на БНБ в смесено дружество с френска компания – един от най-големите производители на банкноти в света.

Да припомним фактите. На 19 юни 2013 г. с прессъобщение БНБ обяви постигната договореност с „Франсоа Шарл Обертюр Груп С.А.“ за създаване на смесено дружество, от което печатницата да придобие 30%, чрез непарична вноска в капитала под формата на съществуващо старо оборудване за производство на банкноти, а френската компания, чрез дъщерното си дружество „Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал“ С.А., Белгия, да инвестира парична вноска над 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване срещу 70% дял от капитала.

Новината остана незабелязана до м. август, когато след предизвикан от бивш депутат на БСП медиен шум относно намерения за скрита приватизация, прокуратурата възложи на ДАНС да провери сделката. В свое интервю за Нова телевизия на 22 август 2013 г. вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева отрече подобни намерения и декларира, че на първото заседание на Комисията по бюджет и финанси след лятната ваканция управителят на БНБ Иван Искров ще даде повече информация и обосновка по темата. Първото заседание на комисията бе проведено на 19.09.2013 г., но изслушване на г-н Искров нямаше. Следващо заседание бе насрочено за 10.10.2013 г. (преди приключване на настоящия брой), но темата отново не намери място в обявения предварително дневен ред.

Очевидно е, че към момента обещанието за повече информация не е изпълнено, а според наш източник в печатницата вече се извършва подбор на служители за бъдещото дружество, въпреки течащата прокурорска проверка. Все още няма отговор на възникващите въпроси за разделението на дейностите, производствата и активите, за бъдещите обществени поръчки, както тези на БНБ, така и тези на други участници на международния пазар. Крещящо противоречиви са две изказвания на Даниела Бобева, направени в рамките на гореспоменатото интервю. От една страна нейният коментар за Закона за управление на държавните предприятия гласи: „Има различни модели на управление на държавното участие. Има обществено съгласие, че държавните предприятия не се управляват добре. В момента има 224 дружества с държавно участие над 50%. Извършва се ревизия на дружествата с миноритарно участие. Проблемът е, че не е ясна стратегията за развитието им. Целта на закона е да се избегне политическата намеса. Важно е да има прозрачност, както в публичните дружества“. И от друга страна е следното нейно изказване по повод на казуса с печатницата на БНБ: „Да успокоим гражданите и политиците – няма драма, няма трагедия. БНБ знае какво върши. С политиката си в кризата централната банка доказа способностите си да решава важните въпроси. През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става въпрос за секретни неща, затова не очаквайте голяма публичност по въпроса“.

Вече настъпи октомври, подробности продължават да липсват и все още не е ясно кое налага въпросната секретност относно бъдещето на едно държавно предприятие. Ще продължаваме да питаме.

 

2 thoughts on “Печатницата на БНБ – тема с продължение

 • 15.10.2013 at 16:27
  Permalink

  Застаряваме бързо, неспасяемо, почти …..
  България затъва все повече в безнадежността на псевдо-демокрацията. Като резултат от последователните и реставрационни управления на Правитествата през последните 13 години : на измамното „царско” НДСВ, на Тройната коалиция-ламя БСП-ДПС-НДСВ, на мутро-мафиотска та групировка ГЕРБ и сега отново на мафиотското дуо БСП-ДПС, подкрепяно от национал-комунистическата Атака. Срив във всички области на социалното развитие. Най-важното обаче е, че се „укрепиха” ценностите на управляващите : да се лъже нагло, да се купуват избори, а половината население в отчаянието си да бъде „принудено” да не гласува, да се краде безнаказано, мафията да бъде над законите дори когато тя ни управлява и престъпленията й се виждат от всички, а Прокуратурата, Следствието и Съда да са тотално подчинени на мафия във властта и нейните мутри и олигарси. Списъкът на деформациите може да бъде удължен още. И да бъде допълван непрекъснато, година след година, месец след месец, вече 23 години от началото на прехода. Безкраен, мъчителен и даващ все по-лоши и вредни крайни резултати.
  От тук нататък ще бъде много трудно за което и да е Правителство да изправи страната на крака, да пребори мафията и корупцията, да развие икономиката, да създаде безопасна конкурентна среда, да осигури бъдеще на децата и младите, на образованите и мислещите.

  Reply
 • 17.10.2013 at 10:58
  Permalink

  Здравейте!

  Не видях някъде имейл за връзка, затова ще пиша тук. Редовно чета новините в ДИР-а, а така също и коментарите. Подкрепям Протеста, но смятам, че политиците /от прехода/ се нуждаят от лекарска помощ – защото не са в ред. Трябва да им покажем, че имаме ИНОВАТИВНО МИСЛЕНЕ, нали – да ги номинираме за лудницата, пък каквото реши българският народ!

  Това, което ще прочетете по-долу, е отговорът ми към следния коментар:

  ideyazabulgaria ( регистриран )
  14.10.2013 23:40

  „Какъв ЦИРК ни разиграват нашите политически подлоги от всички цветове? Вие вярвате ли, че някой някого ще съди? Това са номера от хиляда и една нощ в сюблимния момент, когато народът ни води грандиозна битка да спаси земята си от престъпните намерения на цялата мутро-олигарихия.
  Колкото Плевналиев пере пари, толкова пере пари и bTB на световния перач на пари Мърдок и неговия слуга Бареков; крупната черна реститутка Капон, дето не се свени да присвои името европейската пария ЕНП за своята нещастна партийка, състояща се от 1 човек;
  крупната Гаражна… още реститутка от СДС НаТка сега префасонирала се в ‘Реформаторка’; Драгалевския крадец обрал половината държава; Мадридския лъжец изсякъл цялото било на Мусала; вечния шеф на най големите крадци от БСП -СтаншишеФ ,чийто жена пари мръсни капитал от първия ден на 1989 г. , а той пере сега мръсни капитали чрез ПЕС; хидравличния измамник Доган и неговата шайка окрали НЕК и държавата; най- младите крадци двойката ББ и ЦБ обрали българските данъкоплатци със своите банки; патриотичния националист Сидеров обиколил всички РИЦ хотели и по света и харчи по 1600 евро държавни субсидии за Брюкселска трапеза; цялата мутрафония от 1989 г насам изнесла 130 милиарда народна пара и оставила народа си без икономика и държава….листата е дълга ?!
  Е ,стига с този ЦИРК, той е за балами! В нашата клета държавица от баламите не остана 1 бройка уморени от глад от всички тези престъпници. Няма политик след 1989 г насам, който да не е престъпник. Време е да ви пратим всички вкупом в небитието на историята, преди това окошкарени, обезпаразитени ,надянали раираната дрешка.“

  Vasquez_ ( регистриран )
  15.10.2013 03:26

  Рано или късно ще дойде Видовден! Те ще бъдат разнищени като вълна на чепкало, ако мога да използвам тази метафора… Възмездието понякога се забавя, но винаги идва!

  Аз, обаче, мисля, че политиците ни не са за затвора, а за лудницата! Помислете – ако докажем, че са откачени, всички техни закони и сключени от тях договори могат да бъдат обявени за нищожни по силата на нищожните мозъци, които са ги измислили! Ако докажем, че политиците ни са невменяеми, ще изхвърлим всичката помия, която са забъркали, за да може да се гради нова България не в тяхното блато, а на стабилна основа! Как ще докажем, че не са в ред? Мисля, че няма нормален българин, който да подкрепя разширяването на пътното платно до трилентово в едната посока, когато това означава 1 000 000 българи да поемат към отвъдното, още толкова да избягат от България накъдето им видят очите в търсене на по-добър живот, а 3 пъти по толкова най-малко да се гърчат в мизерия едва свързвайки двата края… Ако някой смята, че управляващите трябва да изпълнят плана, който предвижда да бъдат построени магистралите София – Бургас /това вече го изпълниха/, София – Варна /в процес на изграждане, горе-долу на 50 % изградена/, София – Солун, София – Плевен – Бяла – Русе – Букурещ, София – Видин, София – Ниш, София – Скопие, София – Свиленград /малко преди града на наша територия вече е построена към Истанбул/ – Истанбул, черноморската магистрала Истанбул – Бургас – Варна – Констанца /румънският участък е вече построен до границата/ и перлата в короната, трасето за влака-стрела „Ориент експрес“ Париж – Цюрих – Инсбрук – Виена – Будапеща – Белград – София – Истанбул – Анкара – Багдат – Кувейт, околовръстни пръстени около 30 по-големи български града, метро в 10 най-големи наши града, още 5 нови моста над Дунав, включително подмяна на моста при Русе, построяване на нови стадиони и какво ли не с пари от бюджета, да си вдигне ръката и да каже, че подкрепя модернизацията на България и ще си сложи една тапа на задника, на задника на жена си, на задниците на децата си, на задниците на майка си и на баща си, на задниците на всичките си близки, за да не се нуждаят от средства за препитание на стомаха си, който ще е пълен, когато не се изпразва, за да има за магистралите, метрото и маймунарника! А който е ЗА въдворяването на политиците от прехода в лудница, да пали кракомобила, да отиде при познатите си и да ги убеди, че политиците ни са откачени, да направим един референдум и ако се намерят достатъчно трезвомислещи българи, които да не са изкрейзили все още, да ги обявим за побъркани, да призовем полицията да изкара принудително политиците от Парламента като психичноболни, защото само така те могат да бъдат лишени от своя имунитет – не осъзнават какво вършат и са опасни за държавата! За да не прахосваме излишни средства може да проведем втори референдум по същото време – с още един въпрос: Смятате ли, че съдиите и прокурорите са в ред? Ако и на този въпрос болшинството отговори, че не са в ред, то очевидно трябва да запечатаме съдилищата и да обявим конкурс за съдии и прокурори, политици и… Трети въпрос в референдума: Смятате ли, че полицаите са в ред? Ако не, ще трябва и полицаи да търсим – цялостна подмяна на цялата държавна машина, проядена от лудост, корумпираност, продажност и всякакви други гнойни язви, които вгорчават живота ни и ни карат да викаме като онзи пациент на д-р Хаус: Няма да спра наркотиците, защото този живот е ад, от който искам да избягам… От 2 години пия лекарства против стрес и депресия, но нищо не ми помага така, както изливането на мрачните ми мисли на белия лист… Нямам все още жълта книжка, но ако този референдум не се състои в най-скоро време, ще пожелая да бъда освидетелстван и да не споделям повече вината за геноцида над пенсионерите, трудещите се и техните деца, а така също и над много бъдещи поколения българи в тази откачена държава, Вашата… Като луд аз не мога да гласувам, затова не нося отговорност нито пред Вас, нито пред бъдещите поколения… Няма да скрия, че се страхувам от бъдещето в тази лудница – по някое време тапата ще бъде заменена с по един добре подострен кол за всеки – това ще бъде някъде след 5 – 10 години, когато животът ще стане толкова тежък, че мнозина ще станат чеверме, което пекат на бавен огън… Голямо лапане пада за някои от тези еврофондове, а за мнозинството има голям глад от замразяване на доходите и свиване на потреблението от растящата инфлация, която изяжда хапка по хапка техния бюджет! Такъв цинизъм може да се роди в главите единствено на перверзници без здрав разум в тях! Не искам да обиждам никого с моите умозаключения – истината в моите очи е тази, управляват ни нравствени изроди, които са душевноболни! Те имат нужда от лекарска помощ, а ние – от разумни управници, които да не ни създават главоболия с налудничавата си политика! Заедно можем да спасим България – себе си, своите приятели и близки, своите сънародници! Врага ще разгромим, ако всички срещу него се обединим! Лудостта е заразна, затова трябва да побързаме! Има и други доказателства, които сочат, че политиците ни са луди, много. Да започнем най-после нещо съзидателно, че от тия антидепресанти и антистресови препарати започна да ме боли стомахът, а без тях животът ми е невъзможен в лудницата България… Спрете да вярвате в празни приказки и повярвайте в нещо истинско – има разумни и неразумни хора! Последните сеят бури и жънат несгоди, а първите сеят Светия Дух и жънат Божията Благодат! Отец, Син и Свети Дух! Да се помолим на Света Троица да ни помогне… Нов въпрос за референдум: Смятате ли, че Българската Православна Църква е със запалено Кандило, будна? Очевидно, че и тя се нуждае от здрав ремонт, поне според мен…

  Поздрави: Vasquez, активист на „ПОБЕДА“

  17-10-2013

  /Моля за потвърждение за получаване на това писмо!/

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.