Отворено писмо До г-н Сергей Станишев, Председател на БСП и ПЕС

150j
снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Отворено писмо от

Преподаватели в подкрепа на протестиращите студенти:

 

Уважаеми г-н Станишев,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на политик и историк по повод интервюто Ви от 10 ноември 2013 г. в предаването „Всяка неделя“ по Нова ТВ. В това интервю Вие застъпихте становището, че студентските протести са изиграли негативна роля в ключови моменти от най-новата ни история след 1989 г. По-конкретно Вие казахте: „Това, което наблюдавам, са етапи, които вече сме минали, и не доведоха до нищо хубаво. След първата студентска окупация дойде управлението на СДС и разпарчатосването на селското стопанство. А след  1997 г. – след втората вълна, дойде приватизацията на безценица“.

Подобни твърдения според нас са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка. Първите 7 години от пост-тоталитарното развитие на страната ни бяха опорочени основно поради дълбоко сбърканата политика на партията, която Вие в момента ръководите. Два пъти страната беше доведена до тежък финансов колапс, изтрил надеждите и спестяванията на поколения български граждани, като „Луканова“ и „Виденова зима“ се превърнаха в нарицателни за безотговорна и грабителска политика. Действията на студентите на два пъти досега помогнаха на страната ни да коригира грешките си и да тръгне в демократична, проевропейска посока. По същия начин и днес Ранобудните студенти посочват ключово важни проблеми на управлението в страната: нелегитимните връзки на управляващите с корпоративни групи, имитирането на социално-ориентирана политика, разпалването на вражди и сътрудничеството на управляващите партии с компрометирани, ксенофобски партии.

Неразбирането от Ваша страна на ролята на студентите след 1989 г., както и нежеланието Ви да заемете категорична позиция по отношение на радикални националистически партии като „Атака“ и тяхната ксенофобска реторика, още веднъж потвърждава съмненията ни в способността на Вас и Вашата партия да водите отговорна, проевропейска политика в интерес на обществото ни. Това са две допълнителни основания да застанем още по-твърдо зад исканията на Ранобудните студенти за оставка на правителството на г-н Орешарски и за свикване на нови парламентарни избори.

10 ноември 2013 г.

Преподаватели в подкрепа на протестиращите студенти

 

4 thoughts on “Отворено писмо До г-н Сергей Станишев, Председател на БСП и ПЕС

 • 11.11.2013 at 15:37
  Permalink

  Ами явно трябва да се изпрати писмото и до ПЕС.
  Трябва подкрепа от студентите в Брюксел например и защо не навсякъде по света,
  за да не им се стесни около врата на Орешарски и компания.

  Reply
 • 11.11.2013 at 16:31
  Permalink

  Всички мои познати, кото са слушали въпросното интервю. споделят мнението, че поведението на лицето Сергей Станишев е повече от неадекватно, подобно на поведението на Мария-Антоанета, препоръчала на френския народ да яде банички, щом като няма хляб ! Мисля, че тук не става дума за цинизъм, а за някаква шизофренична форма на инфантилност, при която пациентът не е дори в състояние да разпознае видими от другите хора обективни процеси, подменяйки заобикалящата го действителност с някаква вътрешна негова илюзорна представа ! Лице с такива синдроми, обаче, облечено във власт е в състояние да провокира гибелни за обществото събития ! Затова със загриженост призовавам здравомислещите хора в т.ч. и от средите на БСП, да вземат без отлагане необходимите предпазни мерки !

  Reply
 • 14.11.2013 at 12:44
  Permalink

  Не е неразбиране това ,напротив. Отлично разбират всичко,наясно са с процесите в обществото ,както и с последствията.В дъното на всичко е огромен материален интерес и поети ангажименти за вкарване на руски капитали официално през нашата икономика в ЕС.И това е в съгласие с „другари“ от ПЕС.Последната мисъм им е за България.
  Боже,дай просветление на тоза народ за следващи избори!!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.