Ивайло Захариев: Обществото има нужда от здрави семейства

Снимка: Жоро Ангелов
Снимка: Жоро Ангелов

Ивайло Захариев е актьор, доброволец в цетър за наркозависими, силно вярващ християнин, съпруг и баща на деветмесечния Филип

Какво е за теб протестът?

Протестът за мен е начин да изразя недоволството си от управлението на правителството по демократичен начин. Това е практикуване на народо-управлението между изборните кампании. Според мен протестите са нормална част от добре работеща демократична система… Но само когато биват чути от народните избраници.

Има ли страх? Къде е по-голям – при протестиращите, управляващите, хората у дома? И как да се освободим от него?

Страх има и в трите групи хора. У протестиращите е страхът от провал, страхът от това, че ако не успеем сега, реално ни грози опасност от връщане на старата комунистическа система. Управниците, от своя страна, ги е страх, че когато ги изритаме от власт, никога повече няма да бъдат избрани пак. Ама много ги е страх! И страхът им е основателен! Хората у дома – народът, да, голяма част от тях са у дома си точно поради страх. Понеже тая система така функционира – държи ни бедни, зависими и в страх, че да не би нещо да стане ако нададем глас. Неслучайно народът ни казва „преклонена глава сабя не я сече” – това е поговорка, която може да излезе само от народ, който векове наред е живял в потисничество, в страх.

Как да събудим спящите?

Трябва да дадем пример. Онези от нас, които са по-смели, по-независими, трябва да станат и да покажат, че не може повече така. Това увлича, споделеният страх се превръща в общ гняв и той бива насочен към източника на страха. Трябва да се научим да бъдем граждани и да изискваме от управляващите онова, което ни се полага – нашата власт.

С Миряна и Филип сте на площада често. Семейство. Това ли е, което липсва в обществото ни днес?

Може и така да се каже. Липсва ни обединяващ обществен идеал, който да ни даде самоличност на можещи и стойностни граждани. Здравото семейство произвежда здрави хора и граждани. То е най-малката клетка на обществото и ако се стремим да изграждаме здрави семейства, непременно ще отгледаме и едно здраво общество.

А след оставка – какво?

След оставката… Първо голям купон! След това не трябва да спираме да държим под око и да се съмняваме в амбициите на всеки кандидат за народен представител. Трябва да проумеем, като нация, като граждани, че тези хора са там, за да представляват НАС – да внасят предложения от наше име и да гласуват от наше име. Трябва да продължим да им го напомняме, като се възползваме от инструментите, които са ни дадени като граждани. И ако не става – да си извоюваме нови инструменти. И така, докато системата заработи в наша полза.

Интервюто е публикувано в брой 17-ти на вестник #Протест

One thought on “Ивайло Захариев: Обществото има нужда от здрави семейства

  • 28.11.2013 at 11:21
    Permalink

    Здравото семейство произвежда здрави хора и граждани. …. Много правилно!!! Ето къде трябва да се насочи социалната политика на държавата, не да ми „купуват гласове“ от малцинствата за сметка на социалните!!!!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.