Депутатите отново узурпират властовите механизми

Депутатите от мнозинството осакатиха референдума, предложен от Президента. Парламентът не свали прага за зачитане не резултата за задължителен и в крайна сметка одобри само един от трите въпроса – този за електронното гласуване. Дори и отговорът на единствения останал въпрос да е положителен, решението няма да има задължителна сила, ако не участват поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

С това свое решение НС не само отново игнорира волята на българите, които веднъж вече събраха над 500 000 подписа с искане за такъв референдум, но и желанието на Президента да бъде чута народната воля по тези важни избирателни въпроси.

Днешното гласуване е картел срещу хората, безотговорно и арогантно поведение на откъснали се от избирателите си политически представители. Между шумните декларации и реалното действие стои смелостта да погледнеш избирателите в очите, да ги овластиш да действат, дори когато тези решения може да не са удобни за статуквото и да рушат комфорта на избраниците.

Днес хората чуха, че не са узрели и не могат да взема решения за вида на избирателната система и начина на избор на свои представители. Не получиха възможност да участват в публичния дебат по зададените въпроси и да си изградят позиция. Това е узурпиране от на властовите механизми, което имитира демократичност.

Пряката демокрация е инструмент на гражданите и той не може да им бъде отнеман. Днес НС направи точно това. Това е път, който ние смятаме за пагубен. Призоваваме гражданите да участват в референдума, за да бъде постигната необходимата активност и решението по единствения останал въпрос за електронно гласуване да има задължителна сила. Само така ще покажем, че нашият глас има значение.

Ще продължаваме да оказваме непрестанен натиск върху институциите да осигурят реална демокрация и да функционират в услуга на българския народ.

Протестна мрежа

28.07.2015г.

2 thoughts on “Депутатите отново узурпират властовите механизми

 • 29.07.2015 at 11:23
  Permalink

  Аз участвах в подписката за референдум и положих сериозни усилия да убедя много мои приятели и роднини да направят същото. Хора с различен манталитет, политически убеждения, възраст и т.н. Всеки от тях намери мотив (не винаги лесно) да подкрепи с подписа си идеята за референдум.

  Но пък повечето имаха възражения относно смисъла от задаването на някои от въпросите. Аз например, от самото начало съм убеден, че е по-добре да се проведе референдум без въпрос за мажоритарна система (ако е интересно, мога да обясня защо). А по отношение на въпроса за задължителното гласуване мисля, че той има много спорни възможности за допринасяне на обществена полза, като в същоото време носи опасен потенциал за развитие на популистки опорни точки в посока права и задължения на гражданите.

  Поради това аз считам, че подписа ми в подписката не може да се тълкува като „народна воля“ за задаване на всеки от трите предложени въпроса. Дори бих казал, че от решението на НС вчера, се чувствам напълно удовлетворен, спрямо първоначалната ми воля. Мога да го твърдя не само за себе си.

  Така, че нека да не бъдем толкова категорични в тълкуването на народната воля!

  Reply
 • 24.08.2015 at 19:12
  Permalink

  И Вие сте искренни почти колкото и политиците ни. Чака модератор. Какво толкова има в това мнение.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.