Няма сигурност там, където няма върховенство на правото

Управление на „ръба на закона“ – не е израз на премиер на демократична държава. Управление, което разчита да се откупува чрез унизителни за нацията жестове и смъртоносни последствия за хора, преследвани от режим – е управление на СТРАХА. Управление, което се нарича от своите граждани ПОЗОР, е мръсна сделка за оцеляване на всяка цена. Премиерът на България иска да е еднакво наведен пред режимите в Турция и Русия, защото няма други идеи как да се задържи на власт. Опасно поведение, което може да отклони страната от нейната евроатлантическа ориентация и да я залюлее силно на Изток. Опасно е, и защото позволява и провокира институциите да прилагат законите далеч от смисъла и духа им, а често и да ги нарушават.

Мантрата за СТАБИЛНОСТТА сега се заменя със сложното „международно положение“, което става аргумент за потъпкване на закона. Няма сигурност там, където няма върховенство на правото. Няма справедливост, там където страхът взема връх над достойнството. Няма достойнство там, където институциите унижават гражданите, предавайки без никаква съпротива, заради политическите му възгледи, един човек на диктатура, която го е посочила като предател и търсеща разплата с него. Израз на патриотизъм е достойното поведение, а не да те сочат за „пример“ пред целия свят как съдействаш на развихрилата се в Турция чистка.

Премината е опасна граница. Потъпкани се основни демократични принципи. Управлява се не с доверие, а се управляват страховете на хората. Днес, видяхме това в интервюто на премиера по Нова телевизия. Признанието, че не може да се справи с осигуряването на сигурността на държавата, а разчита на сделки и поклони, в една или друга посока, не е политика. Нито е някаква лична саможертва. Национално унижение е. Историческо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.