„Не“ на посегателствата над природата и културно-историческото наследство на България!

Безсилието ражда беззаконие. Беззаконието унищожава държавността, правовия ред и доверието на хората към инстутициите и помежду им!

 

Протестна мрежа остро осъжда наглото посегателство над природата и културно-историческото наследство в държавата, което продължава и постоянно ескалира! Убийството на белите лешояди от анонимни отровители в Пирин и унищожаването на Копривщица от застанали с лицата си аватари на разрухата, на пръв поглед изглеждат далечни, различни и изолирани случаи. Но не са, те са част от разяждащата националното тяло проказа, обилно толерирана от представителите на местната и централна власт, съдебна система и обслужващите ги „експерти“ и медии. Тази практика трябва да бъде прекратена.

 

Онзи ден бяха лебедите в Янтра, вчера бяха делфините по Черно море, днес са лешоядите….. Онзи ден беше Несебър, вчера Банско, днес Копривщица…. Колко и докога?!? Колко и докога трябва да изтърпим, за да може да бъдат удовлетворени низките нагони, желанието за бърза и безсъвестна печалба, усещането за безнаказаност и позиция над закона на малцина, от които не страдат просто природата, паметниците, архитектурата, културата и убитите без никаква причина животни. С всеки такъв акт си отива част от световното културно-историческо наследство и природно богатство, част от историята ни и околната ни среда, част от смисъла да съществуваме като държава и общество, човечността и здравият разум.

 

А в територия, в която властва беззаконието, в която всеки решава от позицията на силата или връзките си със силните, в която беззащитните са бити, убивани, разрушавани, бетонирани, надстроявани, бъдеще няма – дори за тези, които с подобни актове днес осребряват бързи печалби или насищат жадното си его. И понеже лешоядите няма да станат и да се защитят, отсечените и унищожени дървета и гори няма да се защитят, унищожените дюни и плажове няма да се защитят, изпепелените тютюневи складове няма да се защитят…. всички жертви на този унищожителен поход няма да станат, за да се защитят, за пореден път се обръщаме към всички институции в държавата да осмислят съществуването си като такива, като прекратят всички форми и действия, чрез които България се унищожава и потърсят справедливо възмездие на извършителите и подбудителите на всички тези престъпления срещу природата, културата, историята и държавността, на които ставаме свидетели всеки ден.

 

Обръщаме се и към всички граждани да бдят и да не бъдат безучастни, да не се поддават на манипулации и да не допускат да стават жертви на порочната търговия, обричаща ги на робство в XXI век и на унищожение на красивата ни държава като общо последствие, в която на везната са подложени на избор между къшей горчив хляб, представян им като кюлчета злато и собственото им достойнство, човешки права, родова и историческа памет, вяра и човещина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.