Лъжа е, че чужди фондации ни плащат

интервю на Ива Капкова с Асен Генов от bnews.com

Блогърът Асен Генов написа писмо до Ханес Свобода, в което се оплака от клеветите на родни политици спрямо него и други протестиращи от „Протестна мрежа“, че били купени агитки. Той се обърна и към медиите да разпространят позицията му и правото му на отговор чрез този на шефа на групата на социалистите в Европарламента.

– „Протестна мрежа“ реагира, като поиска от медиите да се защити от твърдения, че сте купени агитки на протестите, но не със свои думи, а с думи на Ханес Свобода. Защо и от кого се защитавате, и защо не излязохте сами да го направите вие, а потърсихте връзка с шефа на ПЕС в Европарламента?

– Първото, което държа да кажа, е, че чест прави на тези медии, които откликнаха на нашето писмо-покана за право на отговор. Второто нещо е свързано с поредицата от интервюта на депутатите Мая Манолова, Жаблянов, г-н Сидеров и някои от министрите, сред които и г-н Йовчев, които директно или с недомлъвки тиражираха масово във всички възможни телевизии и много често се препечатваха и в печатните, и в някои онлайн издания,

лъжи по отношение на това, че протестиращите са платени, организирани, финансирани от чужди фондации, специално и единствено с цел да организират протести в България срещу правителството.

Това е една лъжлива пропаганда и ние затова потърсихме право на отговор, защото няма никакво основание, няма никаква истина в думите на тези народни представители. Сега, защо избрахме този отговор?

Лично аз написах писмо на г-н Свобода, защото той е лидер на социалистите в Европейския парламент

и в известен смисъл е колега на г-н Станишев, даже, по отношение на БСП, той е на по-високо ниво в европейската политическа йерархия и структура. Неговият отговор е красноречив и показателен.

Той казва ясно, в прав текст 3 неща – че няма сведения за никаква антидемократична дейност, че няма сведения за тайно финансиране и че няма сведения за никаква незаконна дейност на неправителствени организации в България.Което,според нас, е категорична оценка, и на думите на г-н Станишев и на всички останали депутати, за които ние сезираме в писмото си до г-н Свобода.

– Не мислите ли, че това все пак е просто един дипломатичен отговор на един европейски политик, който няма как да има, примерно, информация от нашето МВР?

– Дипломатичният отговор на политика беше по отношение на коментарите на депутатите. Той каза ясно – аз не желая да коментирам изявленията на българските народни представители, тъй като това би било некоректно и непродуктивно.

След което неговата дипломация свършва и той ясно и категорично казва тези три неща – няма сведения за незаконно, няма сведения за антидемократично и за тайно финансиране и дейности на неправителствени организации. Тоест, дипломацията му свършва дотам, докъдето той казва категорично тези три неща.

– Тоест, Вие гарантирате, че от „Протестна мрежа“ никой не взема пари, за да ходи на протести?

– Това, което гарантирам със сигурност, е, че всеки от нас има професия, всеки от нас изкарва парите си с почтен труд, с работата, която той върши и дори бих казал, участието в протеста е в наша загуба, защото ние отделяме по два-три, четири часа на ден, за да изразим своето несъгласие срещу първото, прононсирано мафиотско правителство на България след Беров – това е на г-н Орешарски, зависимо от олигархията.

– Това е, според вас, първото зависимо от олигархията правителство? Защо прескачате това на ГЕРБ, то не е ли било зависимо?

– Лично аз съм бил критичен в своята оценка към управлението на г-н Борисов. Нееднократно съм изразявал своята критика. Сега партия ГЕРБ и нейният лидер твърдят, че застават зад исканията на протестиращите.

Предстои да видим след едни предсрочни избори, каквито задължително трябва да има в България, за да бъде решена политическата криза, лично Борисов и неговата партия, дали наистина със своите и законодателни, и ако управляват – управленски действия, дали те ще потвърдят тази своя заявка. Иначе ще има и протести срещу тях, почти сигурен съм в това.

– Употреби ли ГЕРБ протестите и изобщо къде остана истината в този диалог – политиците от партията заявиха, че от „Протестна мрежа“ са търсили съдействие за организацията на протеста на 4 септември, ваши хора казаха, че не било точно така?

– Ваши хора го приемам само като термин, който обозначава нашата група от хората, които искаме да изградим тази структура, наречена „Протестна мрежа“ и това, което гарантирам със сигурност е, че

от хората, които аз познавам, никой от тях не се е срещал и не е преговарял с г-н Борисов.

А по отношение на употребата на протестите, не бих бил съгласен и с това определение, защото подкрепа за протеста изразиха много политически партии, включително и ГЕРБ, Реформаторският блок и т.н. Според мен, това е напълно нормално партии, които твърдят, че са против олигархията, корупцията, мафиотизирането на политическата класа у нас, да изразят подкрепа за протеста. Пак повтарям, важно е след това, когато се получи оставката, когато минем през предсрочни избори, те да го докажат и в действията си.

– Кога да бъдат тези избори? Докога ще протестирате? На какво се надявате, защото след оставка какво идва?

– Аз вярвам на социологическите изследвания и нагласите по отношение на протеста , и приемам, че наистина 80% от българското население е разделено на две – 40% са за предсрочни избори незабавно, 40% са за това да стане в рамките на 6 месеца до европейските избори догодина през май. Само 19% искат пълен мандат на кабинета.

Така че, моето разбиране е, че предсрочните избори трябва да бъдат в рамките на тези 6 месеца.

Лично аз смятам, че е по-разумно да бъдат колкото може по-бързо, защото предстои тежка зима, цените на тока ще продължат да растат, недоволството ще продължи да расте и аз съм уверен, че ще има нова вълна от протести, и е възможно те да бъдат много по-твърди в своите искания, дори много по-масови и по-трудни за контрол.

– Обвиняват ви, като протестиращ, че гравитирате около Реформаторския блок и кръга на президента.

– Трудно би било да ме поставят в една група…

Аз съм човек, който изповядва зелени политически възгледи, по-скоро аз подкрепям тези политики, които са в защита на околната среда, разумно използване на природните ресурси.

Също така, по убеждение се определям като човек с по-скоро дясно политическо мислене, но не съм по никакъв начин дал никакви индикации, че съм член, симпатизирам на Гражданския блок, даже не съм и в състава на гражданския съвет. Това са спекулации, които целят да разделят протеста, отношението към протеста по оста ляво-дясно.

Разделението е по оста граждани срещу мафия, граждани срещу олигархическите зависимости, граждани срещу първото ясно декларирано правителство, изцяло зависимо от олигархични кръгове и зависимости след това на Любен Беров.

– Тоест, ако дойде кръгът на президента да управлява, кръгът „Капитал“, Иво Прокопиев, Саша Безуханова, вие пак бихте излезли, за да протестирате срещу олигархията? Защото и техните имена се свързват с олигархията.

– Аз не мога да твърдя. Ако някой е специалист по кръга „Капитал“, примерно, той трябва да коментира тази тема. Аз лично не познавам, нито лично го познавам…

– Ако такива хора излязат и вземат в един момент властта, ще се обявите ли и срещу тях?

– Нека да видим. Властта се взема след избори. Отиването на избори е един морален и политически акт, който казва „дайте ни вашето доверие“.

– Ама ето, вие си противоречите, тази власт също дойде с избори, а има протести. Нали това е законният начин – изборите?

– Само че тази власт за първите 15 минути от своето същестуване назначи г-н Пеевски, буквално поднесе националната сигурност на кръга около него.Това е, което възпали хората и 90 дни ги държи на улицата.

– Но това е отдавна минало свършено.

– О, назначенията продължиха – на хора, които имат криминално минало, хора със зависимости с ДС, с унищожаване на околната среда, реваншистките назначения продължават с пълна сила. Тези неща хората ги виждат.

– Добре, но след оставка какво? Защото няма нищо градивно като ход, полезно, което веднага след това да се случи.

– Може. За мен градивното, което може веднага да се случи, това е предсрочни избори, които минават през оставка, и тогава вече избирателят е този, който ще овласти новите управляващи. Но не е вярно, че алтернатива няма, такава има. Дори ако щете, една от алтернативите е, ако Реформаторският блок се формализира до субект, който да се яви на избори.

И второ – вече, ако има съмнения, които ще се реализират под формата на нови олигархични зависимости, тогава ще можем да ги коментираме. Засега не бих искал да коментирам нито хипотези, свързани с това или онова име, нито внушения. Единствените субекти, които в момента дават ясна заявка за кандидатура за управление, това са Реформаторите и ГЕРБ.

– Ами аз разбирам, че вие сте на фронтовата линия от тяхна страна.

– Не, моята лична, гражданска позиция е, че аз искам в България със законодателни мерки да бъдат променени някои неща, които наистина дават нвевероятна икономическа и политическа власт в ръцете на олигархията.

– Но ГЕРБ имаха 4 години да го направят. Напротив, задушиха де що имаше бизнес свобода и т.н.

– Аз бях свидетел напълно! И неведнъж съм коментирал, например, за спирането на медийната свобода през мандата на ГЕРБ.

– Очевидно в момента интересите ви с ГЕРБ съвпадат, вие сте на една фронтова линия.

– Моята молба към вас е за дефицитите по време на управлението на ГЕРБ да разговаряте с политиците на ГЕРБ, не с мен. Аз моята критика към ГЕРБ съм я казал многократно.

Пак казвам – след изборите, ако ГЕРБ трябва да бъдат критикувани, аз няма да си затворя устата. Засега те не управляват, а са в опозиция.

Моето изискване към ГЕРБ е да бъдат по-активна опозиция.

Могат да внесат вот на недоверие за вътрешния ред и сигурност, например.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.