Фалшиво правителство – фалшива оставка

ostavka-wiki-thumb
от Уикипедия

Мартин Райчинов

Отново е петък, този път не е 13-ти. Работният ден и седмицата бавно отиват към своя край, когато очите на всички се приковават в компютрите и хората възкликват изумени, като за малко да разлеят следобедното си кафе. Стотици потребители във Фейсбук възкликват на стената си, че дългоочакваният миг настъпил. Оставката сякаш най-после е факт и новината се споделя лавинообразно.

“Поздравления, вече имаме екс премиер. Орешарски подаде оставка! Кой ще предложи следващия премиер? Кой?”

“Още древните гърци са го казали – Ако премиер подаде оставка в петък, зимата ще е топла.”

“Държавата на Волен осиротя. Мая Манолова скърби на стълбите на Невски, а Станишев за последно е забелязан да се качва в самолет на Аерофлот. Целият опечален народ се напива от мъка като председателя на парламента и Данчо ментата. Да живей труда!”

Интернет буквално се взриви, а медиите започват постепенно да подхващат сензацията и да я разпространяват. През това време премиерът се подготвя за среща с кметовете от Врачанския регион. Научавайки за оставката си, той вероятно е започнал да се оглежда с гузна усмивка и да пита: “Кой предложи оставката ми?” По-късно по телевизията виждаме как нервни тикове пробягват по лицето му, когато с насилен и престорен оптимизъм заявява, че “Хуморът на някои хора отива твърде далеч”.

Да, оставка в този ден нямаше. Протестиращите показаха силата на общността си и с една внезапно организирана акция, обхванала всички сфери на интернет пространството, ясно заяви на управляващите, че както едните си позволяват да обръщат на цирк парламента, другите също могат да манипулират и да си играят. С тази разлика, че шегата на протестиращите скоро ще се превърне в истина.

Дори Уикипедия промени за кратко информацията за министър-председателя и посочи датата на оставката му:

От Уикипедия

И понеже това бе акция, която не бе спусната отгоре, не беше деветосептемврийска манифестация, а се случи от хората и за хората, най-добрият начин да предадем изводите от нея, е именно чрез реакциите на хората:

Ирен Филева:

„Та така я докарахме до НЕ!ШЕГАТА, те да нямат кворум, ние да нямаме оставка, а монополите и парламентарните им мозинства да нямат палачинка с вярна страна. Защото на вентилатор я обърнаха, не може да падне дори…“

Димо Господинов:

„След като 30 минутният флашмоб „фалшиво правителство – фалшива оставка“ приключи, нека стане ясно едно. За пропагандата няма значение какви са фактите, достатъчно е да се повтаря масово една лъжа и, ако фактите не подлежат на непосредствена проверка, лъжата може да стане истина. За съжаление нито имаме ресурса на огромни и „авторитетни“ медии, които да бълват с месеци това, нито „оставката“ на Орешарски е непроверим факт.
Но, мисля, че идеята стана ясна.“

Манол Глишев:

„Яд ли ви е, че сте излъгани? Яд ви е, нали. Яд ли ви е, че Орехът всъщност не си е подал оставката? И мен ме е яд. Ами излизайте от черупките и идвайте на площада – и следващия път ще е истина. Няма да ви е яд. И ще сте си го изработили. На вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.