ДЕКЛАРАЦИЯ на Националния щаб на Ранобудните студенти

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Националния щаб на Ранобудните студенти

Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство, олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения.

Затова настояваме тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред своите избиратели чрез:

1. Оставка на правителството на Пламен Орешарски

2. Разпускане на 42-то Народно събрание

С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор.

Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество.

Пред всяко следващо Народно събрание на Република България ние ще настояваме за:

1. Отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.

2. Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

5. Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

6. Съобразяване с нормите за МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.

Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!

Национален щаб на Ранобудните студентите от Софийски университет „Св, Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“, Нов Български университет, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивски университет, Технически университет – София, Национална художествена академия, Национална музикална академия, Медицински университет – София, УАСГ, Бургаски свободен университет, Русенски университет, Икономически университет – Варна, Лесотехнически университет

София, 05.11.2013

 

Снимка: Васил Гарнизов
Снимка: Васил Гарнизов

7 thoughts on “ДЕКЛАРАЦИЯ на Националния щаб на Ранобудните студенти

 • 05.11.2013 at 20:14
  Permalink

  GodSpeed !
  -> Нас !
  –> Всички !!
  ––> Заедно !!!

  Reply
 • 05.11.2013 at 20:23
  Permalink

  Гледам телевизия по често сменяни от мен програми и ми прави впечетление, че всички телевизии говорят само за, или против бежанците и почти нищо за протестите на студентите. Така се мъчат да отклонят общественото внимание от най – важния за нацията въпрос, за бъгещето на България, заради който студентите и гражданите протестират, като подменят информационно най – важните проблеми пред нацията

  Reply
 • 06.11.2013 at 10:05
  Permalink

  Подкрепям декларацията. Ще намеря начин да покажа това. Новият морал не се реализира с говорене. Спрете излишните медийни изяви и обяснения. Повтарят се медийните обезсилвания както на предните протести. Пестете думите ако искате вашите думи и идеи да имат смисъл и чуваемост. Представете си ,че вие реално сте легитимното представителство на народа ,но много от този народ е още в страх и ,заблуда и зависимост от статуквото на ситуацията в която се намираме. Как ,за какво и с кого бихте говорили тогава? Всеки има право да бъде чут и всеки има право да изкаже мнение ,но думите са мощно оръжие и за това то се използва само ако обстоятелствата позволяват. Другото е монолог и самовлювено самослушане .Зная че сте пълни с оценки ,критики и силни коментари,но…Подострете това свое силно желание с едно осъзнато и премерено мълчание за да използвате това острие като оръжие . Човек има свободата да се изразява и силата да мълчи ,дори когато другите го предизвикват да се “ разлее“ и да се изгуби в общия хор на умствените самозадоволявания…Спрете да говорите толкова много. Започнете да излъчвате ,да внушавате силата и категоричността на думите ,които не сте казали.Сега вие сте ловци на хора както христовите ученици. Осъзнайте го това.Не чакайте разбиране и одобрение. Но много хора като мен са с Вас. Така ще получите подкрепата от повече хора по естествен начин. Ако не я получите и тези,които застанат до вас са малко ,но сте били безупречни в действието и словото , битката е проведена и вие сте я провели перфектно. И резултата ,такъв какъвто е подготовка за следващото сражение за победа.
  Оставка на Орешарски
  Одединявайте се в групи, общества на доверие и взаимопомощ за поставяне основите на пряка демокрация.
  РазПукай червният капитализъм.

  Reply
 • 06.11.2013 at 11:11
  Permalink

  Подкрепям протеста и окупацията! Имам предложение, или идея за такова (която може да се видоизмени и доразвие) – намерете начин чрез виртуална или реална, или и двете, ПОДПИСКА – всеки да има право да предложи по петима души, които иска да види в следващия парламент. Условие – не повече от един-двама от тях да бъдат бивши участници в политиката. После да се направи преброяване и подреждане на тези лица. Следващ етап – регистрация на формация, която да има законово право да участва в изборите, съставена от ТЕЗИ лица. Помислете върху такава форма това би било крачка напред в протестите. Защото НАИСТИНА имат право тези, които казват – „ОК, оставка, а ПОСЛЕ??“ Ами ето – ПОСЛЕ ще гласуваме за тази листа, която сами ще си подредим.

  Reply
 • 06.11.2013 at 19:20
  Permalink

  Подкрепям Вашата форма на протест срещу правителството на Орешарски и КГБ-турската криминална олигархия. Надявам се, Вие младите да възстановите исконните български идеали и морал, за да се превърнем в проспериращо и благоденстващо общество.

  Reply
 • 26.11.2013 at 21:40
  Permalink

  Подкрепям студентския протест и декларацията Ви.Духом съм с Вас и знам,че голяма част от българския народ споделя мислите,идеите и настроенията Ви.Предлагам доколкото има сред Вас православни христиани да инициират молебен пред чудотворна(и) икона(и) на Божията Майка.Спомнете си събитията при освобождаването на нашите медицински сестри осъдени на смърт от либийския съд.Беше организирано всенародно поклонение пред 3 чудотворни икони на Богоматер и така изминаха 6 безплодни години по пътя на „тихата“ дипломация в тяхна защита .По силата на любовта,когато се обединихме в обща молитва само за няколко месеца стана невероятното и всички се прибраха в България.Още повече сега е време за пост и молитва(имам предвид поста за Рождество Христово).Надявам се,че с Божията помощ тези хубави намерения,за които се борите, ще се осъществят.Може би студенти от Богословския факултет ще се включат и помогнат ,както знаят и могат.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.