ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

Снимка: Васил Гарнизов
Снимка: Васил Гарнизов

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ

ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

В ПОДКРЕПА

НА ГРАЖДАНСКИТЕ/СТУДЕНТСКИТЕ ПРОТЕСТИ

В РОДИНАТА НИ

СРЕЩУ КОМПРОМЕТИРАНОТО И НЕКАДЪРНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО

 

Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”,

 

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.

ІІ. Подкрепяме „раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.

ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтенно и компетентно управление на родината ни.

ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.

За това призоваваме:

ЧАСЪТ УДАРИ И СВЕТОТО ДЕЛО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ Е ЗАПОЧНАТО! СЕГА Е МИНУТАТА! НЕКА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЕТОННИ ПРОСТРАНСТВА, ЗА ДА ОТСТОЯВАМЕ НАШИТЕ ПРИНЦИПИ И ИДЕИ, КАТО ПОИСКАМЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДА НАПРАВИМ ЗАЯВКА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ИСТИНСКИ МОРАЛ В ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕН ПОРЯДЪК, В КОЙТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО НИЕ И ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

 

28.10. 2013 г., Богословски факултет

 

От името на преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”: доц. Дилян Николчев /………………………..

 

Проф. дбн Емил Трайчев

Доц. д-р Мария Йовчева

Доц. д-р Ивайло Найденов

Доц. д-р Павел Павлов

Доц. Костадин Нушев

Доц. д-р дяк. Иван Иванов

Гл. асист. д-р Екатерина Дамянова

Гл. асист. д-р Светослав Риболов

Гл. асист. Димитър Димитров

Асист. Симеон Генов

Асист. Иван Йовчев

One thought on “ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

  • 30.10.2013 at 06:17
    Permalink

    Ролята на църквата в обществото е огромна. Винаги Бог и църквата дават идеите, културата за развитие на обществото. При атеистите тези идеи се дават от философията, но винаги църквата е тази институция, която определя развитието на обществото. Затова в църквата трябва да има Реформация, и то и в протестантската, и католическата, и особено в източно православната църква. Особено в частта на икономиката. Църквата трябва да дава идеи за отношенията между работодатели и наемни работници, както навремето са определяли при отношенията между рицари и крепостни селяни. И сега основния въпрос е на чия страна е църквата. На страната на държавата и държавна сигурност или на страната на гражданите. Основният въпрос сега в обществото е кой е суверена? Политическата класа, към която са се присламчили мафията и олигарсите, или суверен са гражданите. За да са суверен гражданите, то те трябва да имат своя власт в парламента, чрез която да контролират трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна. Тази власт, чрез която ще контролират трите власти е четвърта контролна гражданска власт, която да може да отзовава депутати, министри, съдии и общински съветници.Контролната власт трябва да се конституира в Конституцията и затова трябва велико народно събрание. Тази четвърта контролна гражданска власт да се избира от гражданите и от мрежовите граждански структури. като трябва да се помисли кой ще ги предлага. Докато трите други власти трябва да се избират от партиите. А граждани са всички хора, които не са в структурите на църквата, държавата, икономическото общество и семейството и бита, когато не са на работа. В протестите на гражданите трябва да участват и десни, и центристи, и леви граждани, както и военни, полицаи и от службите, когато не са на работа. Защото и те са граждани. Например и полицаите протестираха , като пушиха пред министерството на вътрешните работи и всички ги подкрепяха. Гражданите имат основната задача да организират действията на цялото общество. В църквата, държавата, икономическото общество, бита и семейството, спорта, културата, науката, правото, изкъството, етиката естетиката и т.н. А моралът, за който пледират всички хора, се създава от църквата,. като е записан в Библията или Словото на Бог. Това е християнският морал, който беше унищожен с погрома на църквата от комунистите и заменен с бюрократичен еволюционен морал, който е морала на дивия звяр и стадото. И задачата на хората, на гражданите , на студентите е да възвърнат християнския морал и вяра в обществото. Но затова е и нужна Реформация на православната църква. Представят ли си хората в България колко задачи има пред обществото в България, които трябва да се разрешат? Това са проблеми пред всички граждани и институциите в обществото, Включително и пред църквата и студентите от богословския факултет..

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.