Денят, в който приемем ксенофобията ще е денят, в който ще пропаднем в мрака

 Бежанци от Сирия в Пъстрогор © Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в Пъстрогор © Красимир Юскеселиев


СТРАХЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА НЕ ЗАГУБЯТ ВЛАСТТА НИ ВОДИ КЪМ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЪМ

През последните дни станахме свидетели на поредица от недопустими актове на физическа агресия срещу чуждестранни и български граждани на етническа или религиозна основа. Извършените нападения се случват в нездравата среда на политическо управление, което се крепи на власт чрез коалиция с националистическата партия Атака и дават недвусмислен знак, че страната ни е изправена пред непосредствената опасност от ксенофобска истерия. В момента из страната и столицата върлуват безконтролно нелегални групи, напомнящи нацистките, а депутати от Атака, с полугласната подкрепа на ВМРО, подклаждат напрежение и отправят призиви за саморазправа – все недопустими практики в правова европейска страна.

Ескалацията на ксенофобските настроения вече граничи с фашизъм и доведе до противоконституционното сформиране на Националистическа партия на България, която директно заявява пълна нетърпимост на етнически признак. Събитията от последните дни са кулминацията на един процес, отразяващ цялостното управление на коалицията БСП-ДПС-Атака, процес, в който ясно прозира целенасочено подклаждане на разделение и омраза. Един от първите симптоми за това беше насъскването на български граждани срещу български граждани, а по-късно и отказът на правителството да сформира адекватна политика по бежанския въпрос.

Политическата несъстоятелност на правителството вече ескалира и в негласна подкрепа на развихрилите се неонацистки страсти. Ние смятаме, че както досегашната политика на кабинета, така и скрошната поредицата от тежки престъпления срещу български и чуждестранни граждани, са ясна демонстрация на неспособността на управляващите да:

– гарантират сигурността и физическото оцеляване на гражданите – формулират и изпълнявят адекватни демократични политики по отношение на бежанците в съответстивие с Женевската конвенция. В Закона за убежището и бежанците на Република България бежанците са определени по следния начин: “Бежанец е чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група, политическо мнение и/или убеждение, намира се извън страната, чийто гражданин е, или ако е без гражданство, се намира извън страната на постоянното си местоживеене и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази страна или да се завърне в нея”

– осигурят спазването на правата на човека, както са описани в член 2 от Всеобщата декларация за правата на човека: „Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.” След като властта в страната напълно абдикира от здравия смисъл и се плъзга към оцеляване на всяка цена, включително и с цената на подклаждане на омраза и фашизъм, заявяваме, че категорично отхвърляме подобно поведение.

Даването на трибуна за публични изяви на лидери националистически формации, участието в управлението на един от тях и бездействието на държавните институции в тази напрегната обстановка ни карат да мислим, че става дума за целенасочени действия на управляващите, целящи да проверят границите на търпимостта на българското общество към расистки, ксенофобски и неонацистки действия и да отклонят общественото внимание от разрастващото се недоволство срещу правителството. Подобни действия са проблем не само за непосредствените жертви и пострадали, но и за всички демократично мислещи хора в България и за самите устои на държавността. Опитите за сплашване и създаване на обстановка на страх, омраза, терор и насилие са грубо посегателство върху принципите на демокрацията в България.

Ние, от Протестна мрежа, решително отхвърляме всякакви ксенофобски, етнически или религиозно мотивирани враждебни действия. Настояваме органите на реда, вместо да охраняват българските политици, да се се справят, в рамките на разрешеното от закона, с извършителите и подбудителите на престъпления от такъв характер и да осигурят обществения ред и равното третиране на всички български и чуждастранен гражданин на територията на Република България. Настояваме институциите в страната да изпълняват своите задължения и да предприемат бързи мерки за пресичане на нетолерантността и ксенофобските настроения.

Българският народ е доказал във времето своята мъдрост и вярваме, че няма да позволи на заслепени от властта политици да го тласнат към бездната на расовата агресия. Призоваваме българските граждани да не се поддават на езика на омразата и на разделения по етнически или какъвто и да е друг признак. Призоваваме българските граждани да пазят своето и на другите достойнство, да се отнасят към останалите според законовите, моралните и човешките норми и според най-доброто си разбиране за добронамереност, уважение и взаимопомощ.

Оставка! Избори! Чисти ръце!

 

4 thoughts on “Денят, в който приемем ксенофобията ще е денят, в който ще пропаднем в мрака

 • 17.11.2013 at 12:17
  Permalink

  съгласен съм със статията,с една МАЛКА поправка. Хората и организацциите работещи за ислямизирането на България ,и разцепването и ПОДОБНО НА КОСОВО се надяват горещо тотално да ги УЛЕСНИМ бидейки хуманни нексенофоби, получили за награда една по малка държава.

  Reply
  • 17.11.2013 at 22:54
   Permalink

   АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ.

   Reply
 • 17.11.2013 at 12:48
  Permalink

  Не ! на ксенофобиятя.
  Не ! И на кретенизма.
  Само за По-Малко от два месеца – ‘наште’ ‘управници’ са Окрали И Нови Над 15 (петнадесет) Милиона евро ! (които е трябвало да отидат за бежанците)

  Reply
 • 17.11.2013 at 15:55
  Permalink

  ПОДКРЕПЯМ

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.