ДЕКЛАРАЦИЯ на AEDH и AEDH – BG, изрази възмущението им от Сидеров

Европейският парламент и комисарят по човешките права на Съвета на Европа са алармирани за грубото нарушаване на правата и свободите на европейски граждани от български депутати, съобщи Европейското общество за защита на правата на човека – България, съобщи БТА.

снимка: novini.bg
снимка: novini.bg

В декларация Европейската асоциация за защита на човешките права изразява възмущение от арогантното поведение на група депутати на 6 януари в самолета и на летището във Варна, но още повече от последвалите неадекватни за европейски политици действия. Ето и пълния текст на декларацията:

снимка: AЕDH
снимка: AЕDH

Съвместно изявление на Европейската асоциация за защита на правата на човека и на Европейско общество за защита на правата на човека – България

Злоупотреба с власт, престъпление срещу правата и свободите на граждани на ЕС и нарушаване на закона и обществения ред – на това стават свидетели пътниците на редовен полет на 6 януари 2014г. Още по-тревожен е фактът, че са предизвикани от депутати. Волен Сидеров, председател на ПП Атака и председател на постоянната комисия по корупцията на Народното събрание, както и други народни представители са се опитали да се наложат, размахвайки депутатски карти, обърквайки по този начин законодателната и с изпълнителната власт.

На 6 януари 2014 г. пътниците от редовния вечерен полет София – Варна стават свидетели на прекалено шумно и арогантно поведение от страна на превъзбудени спътници, в чието лице са припознати членове на ръководството на политическа партия Атака. Пътничка, изведена в предната част на самолета е станала жертва заради произхода си на обиди от страна на депутата Волен Сидеров. На основание яе е депутат, изискал личните й документи. Незаконно отмъквайки паспорт и бордна карта, той използва и изключително обиден език. Жертвата е френската гражданка г-жа Стефани Дюмортие, аташе за сътрудничество от Френския културен институт.

В автобуса към летището депутати нападат и удрят друг пътник – Димитър Бахнев. При овладяване на ситуацията от полицията, полицай Костадин Колев също е ударен от депутата Сидеров. И двамата потърпевши имат медицински свидетелства. В същото време, други членове на политическа партия Атака и депутати са се опитали да унищожат доказателствата за инцидента – записани на мобилни телефони на пътници, станали свидетели на скандала. Твърди се, че един телефон е бил унищожен.

7 следователи и 3 прокурори са работили по случая и въз основа на тяхната работа вчера главният прокурор Сотир Цацаров издаде молба за сваляне на депутатския имунитет на Сидеров, което е задължителна предпоставка за правни действия срещу политици. Френското посолство излезе с официално изявление по случая.

На 8 януари организирани през Facebook неправителствени организации и граждани се събират на протест пред Съдебната палата с искане за пълно разследване на всички нападатели. Вместо извинение, Сидеров отговори с контрапротест от около 40-50 активисти срещу съдебните действия срещу него и неговата политическа партия.

Европейската асоциация за защита на правата на човека (AEDH ) и Европейската асоциация за защита на правата на човека – България (ADHR-BG ) като неин член категорично осъждат скандалната злоупотреба с политическа власт. Тревожни прецеденти от миналото показват безнаказаност на депутатите. През 2010 г. активисти на Атака и депутатът Сидеров разгонват молещите се мюсюлмани и палят молитвените им килимчета пред Баня башъ – най-голямата джамия в България. Разследването заведено тогава срещу неизвестен извършител така и не довежда до резултат. През 2013 журналисти от различни медии също стават жертва на неоправдания гняв на парламентариста Сидеров, но това не води до никакви правни последици. Ескалацията на арогантно поведение и агресия на Сидеров и ПП Атака на етническа основа – расови нападки, използване на езика на омразата и насаждане на страх – достига кулминация през септември 2013 г. когато се наблюдава наплив на бежанци в България. Правни действия отново не са предприети.

Като член на ЕС, България гарантира на всички граждани и пребиваващи в ЕС техните права и свободи. ADHR -BG ще продължи да следи отблизорастящата ксенофобия в страната и редовно ще отчита резултатите.Разчитаме изцяло на нашите членове и симпатизанти от страната и наколегите и приятелите от ЕС и по света. Като член на AEDH, ние ще търсим начини и пътища за силна европейска общност, изградена върхусолидарност на гражданите и обществен контрол на политическите лидери.

Досега българското Народно събрание не е осъдило с категоричен акт злоупотребата с власт, нарушаването на човешките права и престъпления от общ характер, извършени от Волен Сидеров и други депутати. С имунитета, даден на депутатите за защита срещу политически посегателства, понякога се злоупотребява. Прозрачността, отчетността и отговорността, която народните представители носят, винаги е била декларирана от трибуната. Когато, обаче, се стигне до всеки отделен случай, лоялността към страна в двуполюсния парламентарен модел добива превес. Този случай предоставя уникална възможност на българските парламентаристи да поставят правата и свободите на гражданите над политическите интереси и лобита на интереси. Макар и нова за България, налага се практиката политиците да се оценяват въз снова на личните им действия в рамките на политическата им сила. Ние ще се следим кои са българските политици, за които правата и свободите са от по=малко значение.

Ние също така работим за създаване на по-добри условия за провеждане на изборите в България, в това число предстоящите избори за Европейски парламент. Твърдо вярваме, че истински свободни и честни избори, с реален шанс за изразяване на предпочитания за политическите лидери, в крайна сметка ще доведат до по-пряка връзка между гражданите и техните представители. Наличието на повече възможности за конструктивните политически партии е един от начините да се делегитимира реториката на ултранационализма.

One thought on “ДЕКЛАРАЦИЯ на AEDH и AEDH – BG, изрази възмущението им от Сидеров

  • 13.01.2014 at 22:27
    Permalink

    Лети, лети …Волен Сидеров!
    И след всеки полет имаме седмици на скандали, осъждания и срам, но и мълчание по комунистически! И някакви заявки от Прокуратурата за предприети действия. Някакви. Поредните „цацарки”, др. Цацаров. Дори искането за имунитета на Сидеров НЕ сте оформили добре, за да обхванете в пълнота извършените престъпления, фактите и свидетелите, а ни залъгвате. КОЛКО своеволия, нарушаване на закона и сриване на имиджа на Съдебната система, на Парламента и България трябва да направят национал-комуни стите от АТАКА, за да бъдат съдени и дори забранени? Ако на Цацаров му стиска – да иска забраната на АТАКА! Да, ама вече 8 години Прикриватурата си трае. Защото зад АТАКА са комунисти, КГБ и съветски и наши друзя мафиоти! Февруарските протести срещу мутрата БОЙКО Борисов бяха организирани от БСП и Атака и изпълнени основно от Атака! Затова – нищо няма да излезе, др. Цацаров – питай за това Георги Гергов, на когото също служиш! Докога народът ще бъде облъчван от билбордове с лика на гаулайтера Волен Сидеров, или от партийната телевизия АЛФА? Ами ако и другите партии – БСП, ГЕРБ, ДПС и т.н. си направят подобни ТВ-та като Алфа или СКАТ? Ще изперкаме окончателно. ЗАТОВА : в закона за партиите трябва да има ЗАБРАНА партиите да си правят телевизии, особено пък с парите от субсидиите. Които са най-големи в Европа. ГНУСНО!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.