ДЕКЛАРАЦИЯ на протестиращите студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия

УАСГДЕКЛАРАЦИЯ

на протестиращите студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия

Уважаеми г-н Ректор, Уважаеми госпожи и господа преподаватели в УАСГ, Скъпи колеги, Уважаеми съграждани, В този исторически за България момент, в който студентите поемат отговорност за собственото си бъдеще и се обединяват в името на демократичните ценности, ние, студентите от УАСГ решително и категорично заставаме зад протестиращите си колеги от Софийския Университет, УНСС, НХА, ТУ, НБУ, ПУ, ВТУ, ЛТУ, НАТФИЗ и други ВУЗ-ове в страната. Ние искаме да живеем достойно тук и сега – в България като част от европейското семейство. В демократична страна с върховенство на закона, в която властта работи за благото на народа, а не за облагодетелстването на определени олигархични кръгове или мафиотски структури. Искаме да сме част от общество, в което ценности и морал не са просто сухи клишета и издигането в което става на базата на лични достойнства и качества, а не на връзки и срамни зависимости от миналото. Политиците, както и преподавателите в университетите, трябва да служат за пример на студентите и затова имат дълг да бъдат не само добри специалисти в областта си, но и достойни личности. Точно затова ние сме особено омерзени от участието на преподаватели от УАСГ в напълно компрометираното правителство на г-н Пламен Орешарски, срещу което хиляди български граждани протестират вече над 140 дни. Няма да ни съблазните с новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране.

Като архитекти, урбанисти и инженери, ние искаме да работим в прозрачно общество, в което обществените поръчки се възлагат на базата на ясни и обективни критерии; общество, в което всеки млад и талантлив човек има шанс да спечели конкурс, а не в което печелят връзкарите, циничните и некадърните. Като студенти настояваме за започване на дълго отлаганата реформа в образованието и се обявяваме срещу постоянното занижаване на качеството му. Обръщаме се към колегите, които се притесняват, че окупациите ще нарушат учебния процес, с призив да не се страхуват – всяко общество трябва да има смелостта да извърви своя път.
Ние ще протестираме, докато не бъдат изпълнени следните
ИСКАНИЯ:

1. Незабавна оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски и разпускане на 42-то НС.

2. Насрочване на нови парламентарни избори, с преустановяване на порочните практики на купуване на гласове, изборни фалшификации и принудителен вот на определени общности.

3. Оставка на главния архитект на София – Петър Диков, заради скандалните проекти, с които бавно, но сигурно унищожава града ни. 31 Октомври 2013. Протестиращите студенти от УАСГ.

Снимка: УАСГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.