Черната кутия на КТБ: Как са раздавани необслужвани заеми на приятелски вестници

Най-масовите вестници извън групата на Пеевски – с необслужвани кредити от фирми, близки до Цветан Василев и заведени дела за несъстоятелност. Списъкът: „Труд“, „24 часа“, „Преса“, „Тема“, „Стандарт“, „Шоу“, „Блиц“, „Марица“, „Струма“ и много други

Кредити за близо 30 млн. лева (с дължимите лихви) са били раздадени от фирми пощенски кутии на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар. Тези кредити, с част от документите на които разполагаме, са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. За тези заеми вече има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август – и трите в Софийски градски съд.

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са „Про нюз България“ АД (издател на вестниците „Труд“ и „24 часа“), „Обединени свободни медии“ АД (издател на „Преса и „Тема“) и „ГМ Прес“ АД (съсобственик в „Стандарт прес“, „Шоу“ и „Блиц“ и издател на вестниците „Марица“ и „Струма“). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. И трите фирми-заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013, публикуван от „Капитал“.

Най-много необслужвани кредити – за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро – има издателят на 24 часа и Труд „Про нюз“ АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от „Сайга консулт“ ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на Цар Борис III 159 където са „Бромак“, TV7 и множество свързани фирми с КТБ. Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014г. на адвоката на Венелина Гочева, Димитър Димитров, след неуспешно посещения на адреса на управление и в дома й. На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело 5410 за несъстоятелност на длъжника.

Gocheva

Необслужваните кредити на ГМ Прес – съиздател на „Стандарт“, „Шоу“ и „Блиц“ и издател на регионалните „Марица“ и „Струма“ и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма Булит 2007 ЕООД, регистрирана на ул. Хубча 8 – друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011г и юни 2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийски градски съд.

GM Pres

Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на „Обединени свободни медии“ АД, издател на „Преса“ и „Тема“, към друга фирма от пощенските кутии на КТБ – „БГ Корпорейшън“ ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев – ул. Дамян Груев 46 в София. Кредити са отпуснати между 2011-2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 година на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийски градски съд.

Toshev

6 thoughts on “Черната кутия на КТБ: Как са раздавани необслужвани заеми на приятелски вестници

 • 08.08.2014 at 09:18
  Permalink

  Как да се организира Гражданска мрежа, която да организира гражданите да могат да избират Четвърта контролна гражданска власт? Това трябва да е по подобие на Протестна мрежа. Но да няма протести, а да е тогава, когато гражданите си извоюват правото да имат Четвърта контролна гражданска власт. Знаем, че партиите имат вертикални и хоризонтални структури. Тук при Гражданската мрежа не трябва да има вертикални структури , а само хоризонтални структури. Или да бъде Гражданска мрежа. Може би трябва да има само едно вертикално ниво, което да е от няколко ядра на граждани, които са активни граждани, и които могат да предлагат хора за Четвъртата контролна гражданска власт, и гражданите да ги избират. Но тези ядра да нямат нищо общо с партиите. Протестна мрежа трябва да се запази, но да се основе Гражданска мрежа. Нейната функция ще бъде да се организират избори за Четвъртата контролна гражданска власт, и гражданите да имат своя организация. В нея трябва да членуват 100% ОТ ГРАЖДАНИТЕ, ИЛИ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ., независимо дали са от партиите, бедни или богати, или леви, център или десни, и дали са в държавата, икономическото общество или църквата, или от бита и семейството, спорта, културата, изкуството, науката, правото и т.н. Всички хора са граждани, това са -пак ще пиша – 100% от хората и това е възможно най – демократичното положение в обществото.

  Reply
 • Pingback:Черната кутия на КТБ или как медиите, които не са на Пеевски са около КТБ?

 • 11.08.2014 at 17:14
  Permalink

  Аз мисля, че зад атаката на българските банки, с цел дискредитация и рухване на българската банкова система, стояха руски имперски интереси, за да се създаде евразийско политическо пространство. Не случайно германското разузнаване говореше, че руснаците имат интерес от дестабилизация на България, за да се каже, че западните колониалисти разоряват България и българите да поискат пак да са с Русия. И този опит за дестабилизация на България, бе работа на руските тайни служби в България и на техни български агенти, които организирано започнаха кампания по дестабилизиране на Българската банкова система. И аз мисля, че българите трябва да са наясно с тези неща и по смело да търсят руската връзка в тези действия за дестабилизация на банковата система на България и българските служби да са патриоти на България, а не на фашистка Русия.

  Reply
 • 27.11.2014 at 13:55
  Permalink

  Благодаря Ви за смелостта да опишете фактическата действителност. За съжаление болшинството изстрадали българи са в състояние на феодална безпомощност, предизвиката от феодалните властелини, които е ясно кои са. Тези гадове са навсякъде, излизат от всяка обществена поръчка, и ако трябва да изброявам конкретни доказателство няма да ми стигнат месеци. Писах до ОЛАФ, създадох много проблеми на тези самозванци. писах до ВКС, изброявах конкретни и аргументирани злоупотреби, но те разиграха номера от селски вечеринки. Те изкрадоха всичко и всички в страната и вече мутрите им са по Европа, която все още се държи възпитани с подобни чудовища. Ние не можем да избираме между тези чудовища /Сцила и Харибда /.
  Бъдете здраве и изградете имунитет срещу калта, която ще Ви залива. Ще Ви помагаме да ги накараме да излочат помията, която хвърлят по хора с лично мнение. Бъдете здрави.

  Reply
 • Pingback:Newsmaker.bg Тишина... само тя ми остава след теб - Newsmaker.bg

 • Pingback:За Ментата и Морала… Или защо Йордан Цонев трябва да напусне Комисията #КТБ? | Асен Генов 2.0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.