Протестна мрежа пита Борисов: Искате ли истината за КТБ?

Пет предложения към управляващите в посока разкриване на корупционните схеми, които създадоха и фалираха банката

Уважаеми г-н Борисов, господа от управляващата коалиция,

Истината за черната кутия КТБ започва да излиза, но на малки части и изключително бавно. Ние, като вносители на сигнала до прокуратурата, по който започна цялото разследване на банката и нейния регулатор, сме силно заинтересовани тази истина да излезе наяве, а държавните средства за изплащане на гарантираните депозити да бъдат върнати. Ето какво конкретно Ви предлагаме, ако желанията ни в тази насока съвпадат. Ние смятаме тези предложения за изключително важни за защита на обществения интерес и битката с корупцията по високите етажи на властта:

Първо, специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ, започвайки от Цветан Радоев Василев, контролиращ собственик на банката, и Делян Славчев Пеевски, депутат от ДПС със стар автомобил и скъпа частна охрана. Това изслушване трябва да се случи веднага, независимо къде и как.

Второ, синдиците на КТБ, избрани и въведени в банката от Вашия финансов министър, да публикуват не само всички направени цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели, заедно с техните кредитополучатели т.е. крайните получатели на парите. Само така ще видим кой се е облагодетелствал от „специалните инвестиционни дружества“ на Цветан Василев. Кавичките не са случайни.

Трето, международното разследване на КТБ, гласувано и в парламента, да стартира веднага, като наетите експерти да имат поставена много ясна и точна задача за проследяване и събиране на активите на банката. Знаем, че има подобно разследване в прокуратурата и искаме да ви напомним, че не това гласувахте в Народното събрание.

Освен това, правителството да настоява новото ръководство на ДАНС да разследва веднага цялата афера, като започне от свое вътрешно разследване как и защо беше допуснат целият риск не само за финансовата стабилност, но и за националната сигурност на страната. Нека припомним, че милиарди от парите на данъкоплатците има и в друга банка и те също очакват връщане.

Международният одит на българската банкова система, който беше обявен от Вашето правителство, да стартира незабавно, за да знаят българските граждани и Европейската комисия какво се случва всъщност в нея и има ли всъщност надеждни финансови регулатори в България. Само така ще знаем дали държавата спасява с наши пари работещи банки или други финансови схеми с особен статут и политическа протекция.

Уважаеми г-н Борисов,

Битката с корупцията, която обявихте че сте готов да водите, е невъзможна без разплитането на огромна афера като тази в КТБ. Сега е моментът за истински действия в тази посока и амо така ще стане ясно кой е част от този модел и кой иска да се бори с него. Затова очакваме от Вас да заявите ясно и точно дали наистина сте се виждали с банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи.

Ние питахме КОЙ, когато Вие бяхте в опозиция, ще питаме и сега, докато не получим отговор.

Протестна мрежа, 30 март 2015 г.

2 thoughts on “Протестна мрежа пита Борисов: Искате ли истината за КТБ?

 • 30.03.2015 at 15:09
  Permalink

  И ако не ви отговорят какво ще направите? Ще боядисате паметник? Ще нарисувате розов танк?

  Reply
 • 03.04.2015 at 14:45
  Permalink

  Аферата наречена КТБ няма да бъде разплетена никога.В банката вече няма пълна документация.Една част от документите са взети от Ц. Василев,друга част са взети от Главния прокурор при полицеиската акция и също изчезнаха някъде,трета част може да са отмъкнати от синдиците…За една година Гл. прокурор мълчи какво е открил в тези документи.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.