Българските студенти в Берлин подкрепят протестите

Снимка: Мирена Бойчева
Снимка: Мирена Бойчева

Публикуваме изявлението на българските студенти в Берлин. На 17.11.2013г. над сто българи се събират, за да изразят подкрепата си за протестите срещу кабинета „Орешарски“ и акциите на Ранобудните студенти.

Ние, българските студенти в Берлин, активно и безусловно подкрепяме действията на Ранобудните студенти и техните искания за морал в политиката и възстановяване на върховенството на закона.

В тази връзка категорично настояваваме за незабавна оставка на кабинета Орешарски. Същевременно изискваме организирането и провеждането на предсрочни парламентарни избори в съотвствие с принципите на прозрачност, демократичност, независимост и равноправие на изборния процес.

Престъпното бездействие и апатия не само на правителството, но и на целия български парламент, задълбават зейналата пропаст между народните представители и истинския суверен – народа. Тази пропаст вече не може да бъде запълнена и делигитимира напълно т.нар. политически елит. Единственото демократично решение е оттеглянето му от обществения хоризонт и, като първа крачка, оставката на кабинета Орешарски. Само пълното разграждане на плутокрацията и олигархичността в българската държавност може да доведе до възстановяване на обществения договор.

За тази цел ние, студентите в Берлин, заставаме редом с протестиращото гражданско общество в България както и редица публични личности и представители на сферата на изкуството, науката и международната общност. До постигането й вярваме, че българите по целия свят ще продължат активно да покрепят протестната мрежа и да допринасят за все по-голяма глобална чуваемост на случващото се в България, допълнително компроментирайки вече негативното международно реноме на кабинета Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.