Българските граждани в Обединеното Кралство искат референдум

Българските граждани в Обединеното Кралство искат референдум.

Политическите сътресения през последната една година откроиха ясно желанието на народа – най-върховния суверен в демократична България – да подобри политическата система в страната.

Един от най-ефикасните инструменти за въздействие и „промяна на системата“ е чрез реформа в избирателната система и политическата култура на българите. След неуспешното ни първо фиаско с пряката демокрация сега ни се предоставя възможност да заявим своята позиция по една много по-достъпна и разбираема тема от ядрената енергетика.

Години наред водещи политически партии експериментират с постоянни промени в Изборния кодекс, за да си осигурят комфортно предимство непосредствено преди избори. Днес обаче Президентът на Републиката Росен Плевнелиев предлага най-демократичния изход от тази хронична криза – хората да се произнесат по три от най-важните и дискутирани въпроси, свързани с избирателната система.

Инициативата за подписка за Референдум не твърди, че на всяко едно от питанията трябва да се отговори положително. В крайна сметка няма как да има еднозначни и еднополюсни мнения по противоречив въпрос като този за задължителното гласуване. Силата и красотата на демокрацията се крият именно в различните мнения и ПРАВОТО на гражданите да ги изразяват.

Сега е моментът да защитим това право. Сега е моментът да се преборим за повече демокрация в България. Сега е моментът НИЕ да определим избирателната система в страната, за да направим първата крачка към промяната на политическата такава.

Това казват нашите съграждани, живеещи в Обединеното Краслтво в новата фейсбук страница, създадена и посветена на подписката. Цялото обръщение вижте във видеклипа.

podpiskaВидео-обръщение на координаторите на инициативата за събиране на подписи във Великобритания за свикването на национален референдум през май 2014г.

Николай Барулов- режисьор
Димитър Димитров – студент
Атанас Шиков – www.bghelp.co.uk

Инициативата е подкрепяна от Инициативен комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа в България.

One thought on “Българските граждани в Обединеното Кралство искат референдум

  • 18.08.2014 at 17:40
    Permalink

    Като последен глупак кликнах на новата „фейсбук страница“ на „нашите съграждани, живеещи в Обединеното кралство“ но видях следното съобщение „За съжаление няма такава страница
    Може би сте последвали повредена връзка или страницата е била премахната.“

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.