Обръщение на Протестна мрежа към партиите от управляващата коалиция

zx640_2099516-640x336

Ние, от Протестна мрежа, няма да престанем да настояваме за:

 • Създаване на парламентарна комисия „‪#‎КОЙ‬“ за разследване на икономическите, политически и медийни връзки и зависимости, които произведоха политическата фигура „успял млад мъж на 33“ и направиха възможно назначаването му за шеф на ДАНС;
 • Провеждане на парламентарно разследване за проекта „Южен поток“ с цел разкриване на антиевропейските действия на правителството на Орешарски и изваждане на светло на цялата засекретена документация за одобрението на проекта и осъществяването му;
 • Реална операция „Чисти ръце“, което означава: приемане на пакет от законодателни мерки, гарантиращи провеждането на задълбочена проверка на имущественото състояние и конфликтите на интереси на водещи политици, магистрати и висши държавни служители.

Няма да спрем да напомняме, че моделът #КОЙ представлява:

 • Пленени регулатори, които не могат да наложат закона;
 • Медии с неясна собственост, които се използват за бухалки срещу опонентите и проправителствена пропаганда;
 • Съдебна система, тежко зависима от политически натиск;
 • Служби на националната сигурност, парализирани от престъпни мрежи с висока политическа протекция;
 • Политически партии, функциониращи като корпорации;
 • Източване на публичен ресурс за купуване на избори, лично обогатяване и умъртвяване на инициативността и конкуренцията.

Разрушаване на модела #КОЙ за нас означава:

 • Установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции;
 • Правила за излъчване почтени политици, магистрати, членове на регулаторни органи, които имат гръбнак да излязат фронтално срещу монополите и мафията;
 • Слагане на край на „управлението“ с тефтерчета и използването на институциите за лична употреба и разчистване на сметки на принципа “да се удари” неудобният опонент и да се разпъва чадър над приятелите;
 • Премахване на медийната концентрация и установяване на прозрачност в собствеността на медиите.

Разпределението на ресори в кабинет на „ споделената отговорност“ чрез някакви пропорции и неясно постигнати баланси около конкретни кандидатури за министри и търсене на парламентарна подкрепа без категорично да се посочи как ще разградите модела #КОЙ, ще ви превърне в обикновена разпределителна коалиция, каквито е имало и досега.

Очакваме в програмната декларация за управление да бъдат представени конкретни цели, свързани с демонтирането на модела #КОЙ. Да бъдат посочени приоритетите на управлението, управленските решения и законодателните инициативи, които са насочени срещу модела.

Протестна мрежа,
6.11.2014

10 thoughts on “Обръщение на Протестна мрежа към партиите от управляващата коалиция

 • 06.11.2014 at 18:26
  Permalink

  Владислав Горанов се заема веднага с разрушаването на модела #КОЙ

  Reply
 • 07.11.2014 at 00:23
  Permalink

  Подкрепям. Една проста смяна на едно правителство с друго не гарантира промяната, която ние, протестиращите от Орлов мост 2013 г. искаме. Отново ще има протести при нарушаване на принципите и свободите ни!

  Reply
 • 07.11.2014 at 12:09
  Permalink

  Не съм участвала в тези протести защото съм от Мездра и няма как да съм там при другите от София.Но съм била активна в ефир,преса и т.н.и винаги в час.Разбира се,че подкрепям горе-написаното.Що се касае до това правителство то беше скалъпено за да има някакво правителство,което да направи и да се приеме бюджет за 2015 г.Сигурна съв,че ще възникнат вътрешни и външни проблеми за да не доизкара мандата си.Много е екзотично.

  Reply
 • 07.11.2014 at 14:11
  Permalink

  Аз мисля, че Гордиевия възел – модела „КОЙ“ – или навързването на политиците, депутатите, съдиите, прокурорите, министрите и общинските съветници в общините, като „свински черва“ , както говорят гражданите, трябва да се разсече от Дамоклиевия меч, който сега е в ръцете на министър – председателя Бойко Борисов. Ако той не направи това , вече гражданите ще вземат в ръката си този Дамоклиев меч. Не ми се мисли какво може да стане тогава.

  Reply
 • 12.11.2014 at 13:13
  Permalink

  Понеже постоянно говоря за производство и пазар с конкуренция, искам да напиша какво е монопол и какво конкуренция. При монополно положение на пазара, на една фирма в даден бранш, тя вдига цените до монополно високи и извлича с монополните цени монополни печалби. Не внедрява научно техническия прогрес, понеже със старите машини и технологии извлича монополно високи печалби, и няма интерес да внедрява прогреса, и работи със старите машини, докато се амортизират напълно. На работниците плаща ниски заплати, понеже те са усвоили старите машини и технологии. И когато работниците отидат в средството за обръщение, което е монополно, те могат с ниските си заплати, да купят малко от стоките с монополно високи цени. Така монополът се явява пречка пред внедряването на Н.Т. прогрес и доходите на хората са ниски, и жизнения стандарт е нисък. И още, за да не искат хората да търсят конкуренти на монополиста, се установява диктатура, за да се принуждават хората да купуват само от монополиста.

  Какво е при конкуренция? При конкуренция на пазара, цените на стоките се намаляват, за да могат потребителите да купят по евтините стоки. От една стока се печели малко, защото цената и е малко над себестойността на стоката, за да има все пак печалба. За да има печалби , трябва да се продадат много стоки, и с малкото печалба от една стока, като се продадат много стоки, да има все пак добра печалба. Но за да се продадат много стоки, трябва те да са евтини, но качествени. Как може да се произведат много и качествени стоки, които да са и евтини? Разбира се, това може да стане, като се внедри Научно Техническия прогрес и нови, по модерни, и продуктивни машини и технологии. И когато те се внедрят, фирмите започват да бълват нови и качествени стоки. А на работниците се плащат по големи заплати, понеже работниците работят с нови машини и технологии, и са повишили майсторството си, и професионализма си. И когато работниците отидат с големите си заплати на пазара, където има конкуренция, могат с големите си заплати да купят много от евтините и качествени стоки. Затова жизнения стандарт на страните, в които има пазарна икономика, с производство и пазар с конкуренция, е много висок. Цените на техните стоки са ниски, стоките са качествени и много, а заплатите на наемните работници са много високи, и стандарта им на живот е много висок.

  Но къде сме ние? Ние имаме олигархична икономика, с монополисти във всеки бранш. Дори малките фирми се организират в картели и навсякъде има монополно високи цени. Ние имаме най – нисък стандарт на живот в ЕС, защото имаме монополисти – олигарси, и картели на малките фирми. Ние не внедряваме научно техническия прогрес и нашите заплати са най – ниски в ЕС. Стоките ни са некачествени и не конкурентни. Почти няма конкуренция на пазарите, а има монополно високи цени и особено старите хора, си броят жълтите стотинки, за да купят малко от стоките с монополно високи цени. Фирмите ни печелят от монополно високи цени, а не от оборот на евтини стоки. И искаме да имаме висок жизнен стандарт, но не искаме да има пазари с конкуренция, понеже щели сме да фалираме българските фирми. Но българските фирми не искат конкуренти, а искат да са монополисти на пазарите. Ако ние не организираме нашата икономика, да бъде с нагласа за конкуренция, и ако искаме всеки конкурент, да го премахнем от пазара, и държавата не осигурява спокойствие, и сигурност на фирмите, които искат да се конкурират на пазара, ние никога няма да станем държава с висок жизнен стандарт.

  Reply
  • 02.02.2015 at 12:01
   Permalink

   Уважаеми Красимир, с огромно удоволствие виждаме как Вие и още други хора давате от себе си за да публикувате мненията си на специалисти.
   .
   Ние имаме желание да подпомагаме такива ентусиасти за да усилим ефекта от техните активности и за да може много повече хора да имат полза от техните усилия.
   .
   Вие ще ни улесните ако ни посъветвате как точно да превърнем Вашите познания в инструмент за гражданска активност и Вие да бъдете полезни за промяната с личните си качества.
   .
   Вие знаете, не по-зле от нас, че основен проблем на промяната е пасивността на квалифицираните и компетентни хора, липсата на желание за отстояване на активна гражданска позиция и водене на борба заедно с други граждани.
   .
   В тази връзка Вие можете да давате идеи как да става едноговоренето, като истински рупор на компетентността.

   Reply
 • 24.11.2014 at 11:01
  Permalink

  Драги членове на Протестна Мрежа !! Нещо много избирателно Протестирате !?
  Защо сега протестирате пред прокуратурата ? за тефтерчето на ББ , ЦЦ и ИФ ?? протеста ви се появи едва когато видяхте там и ДП ?? а не си ли правите заключение че , ББ, ЦЦ ,ИФ и ДП са свързани и трябва да протестирате не само срещу един а срещу всички тези ??

  Reply
 • 24.11.2014 at 19:10
  Permalink

  Москов,не хули Протестна мрежа,не е тя виновна за положението,в което се намира България.Не е втора бухалка,Ти си втора,платена бухалка и ходиш,дърт,очилат пръч,в студията да лаеш,за да си плащаш хляба.На теб ти е изгодно да си живуркаш така,но на мен не ми е и аз искам да знам истината,искам да не ме правят на глупак дърти гейове от службите,дето им крадат тефтерчетата от колата.Искам да не гледам самодоволната физиономия на дългия бегач на къси разстояния ЦЦ или гибонските пъчения на ББ.И се чудя колко много Божии версии живеят на нашата земя хубава,чудя се и не мога да ги определя като що да ги нарека…Неразумни юроде,хак да ти е ЦЦ и ББ,а ИФ на устата ти да седне и от там да не става…..О-о-о-о,Юроде,гласувай пак за тях и дорде си жив,а то няма да е много,все ще те въртят ту за тефтерчета,ту за банка,ту за „Кой“…..и ще си стягаш колана,дупка след дупка,докато не те сложат и засипят в последната дупка в живота ти

  Reply
 • 20.12.2014 at 00:24
  Permalink

  Бих искала повече хора да са активни,работещи и лично отговорни.Няма да се променят нещата, докато всеки един не поеме лично отговорността.Лесно е да съдим действията на този и онзи,трябва първо да се вгледаме в себе си и после да критикуваме другите.

  Reply
 • 07.01.2015 at 22:06
  Permalink

  Кога ще накараме управляващите да назначат независима експертна комисия,която да разследва,къде са изтекли парите на КТБ?Няма да се учудя,ако в далаверата освен Ц.Василев са замесени Премиера от първият кабинет на Герб и тогавашния финансов министър,защото те и двамата са знаели,че тази банка е пирамида,като тази на Мъйдов ,но въпреки това са депозирали в КТБ всички пари на държавата.Случайно ли е това?Надали.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.