ДЕКЛАРАЦИЯ от студентския екип на Национална университетска телевизия “Алма матер”

видеоклип: АЛМА МАТЕР ТВ

Ние, студентският екип на Национална университетска телевизия “Алма матер”, заставаме редом с колегите си от СУ “Св. Климент Охридски” и от всички останали ВУЗ-ове, които ги подкрепят в протестните им действия и окупацията.

В знак на подкрепата си и в желанието си да заявим позицията си и на дело, екипът, който реализира поредицата “125 години в 125 минути”, отказа петият епизод, посветен на честванията на годишнината на Университета, да бъде излъчен в събота 02.11.2013 година и се обърна с официално искане към Ректора да изтегли епизода от БНТ1. Петият епизод на поредицата съдържа част от речта на Ректора на СУ проф. дин Иван Илчев от 27.09.2013 година, в която той публично призовава студентите си към протест и застава в тяхна подкрепа. Смятаме, че решението на Академичния съвет на СУ да подкрепи исканията на студентите, но да не подкрепи окупацията изкривява посланието на този епизод и прави излъчването му неподходящо в контекста на последните събития.

Ние, екипът на АМТВ, сме не само студенти, но и хора с гражданска позиция. Ние не бяхме чути на улицата, не ни чуха от площадите, не чуха филмите и предаванията ни, но няма как да не ни чуят от Университета. Много колеги, преподаватели, ректори и депутати ни пращат да протестираме на улицата, където много от нас след 4 или 5 години образование така или иначе се озовават. А ние вярваме, че мястото ни е в Университета, поне така твърдят повечето кандидат-студентски кампании. Защото ние не бързаме да завършим, за да правим велики кариери на запад – като сервитьори, бармани, гледачи на възрастни хора или чистачи. И не искаме да си губим времето като търкаме седалките на банките в университета. Искаме да защитим професиите си, да предадем смисъл на образованието си, да дадем шанс на мечтите си.
Нашата телевизия винаги се е различавала от останалите с това, че не премълчава истината и не се крие зад авторитети. Днес е време за проверка. Прекалено много са колегите журналисти, които упражняват медиен натиск и манипулации в защита на правителството, което прогони младите хора навън, а за нас, които останахме тук, превърна България в чужбина. Сега е времето, в което ние чувстваме, че трябва да заемем позиция. Днес ние сме длъжни да застанем отговорно пред нашите зрители, пред нашите колеги студенти и да заявим, че стоим твърдо зад тях, както сме го правили във всички свои филми и предавания.
Вярваме също, че поредицата “125 години в 125 минути”, която снимахме по случай годишнината на СУ, има по-голяма и по-важна цел от това само да разкаже историята на СУ и българското образование. Това са пет филма с ясна позиция в подкрепа на свободомислещите, образованите, ценните хора на страната ни. Пет филма, които разказват за ценностите, които студентите от СУ пренасят и за които през тези 125 години неведнъж са се борили. Ние искаме да се наредим до тези студенти, защото днес е наш ред да се преборим за себе си, за убежденията си, за знанията и талантите си, за достойнството си, защото ние само това имаме!
Ние сме с вас! Ние сме с вас в окупациите, ние сме с вас и на улицата, и в Университета, ние сме с вас в идеите и делата ви! И ще използваме знанията, уменията и таланта си, за да го докажем!

От екипа на Национална университетска телевизия “Алма матер”

Камелия Петрова

Мина Христова

Атанас Куцев

Камен Колев

Йордан Бойчев

Цветомир Петровски

Йордан Динчев

Велианна Кашева

Камелия Петрова

Източник: АЛМА МАТЕР ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.