Съдебната ни система „опрасква“ избирателно

Свидетели сме на срамно решение, чрез което нереформираната съдебна система удари ново дъно. На 22-и февруари стана известно, че Панагюрският районен съд е осъдил активиста на Протестна мрежа Борислав Сандов за изказано мнение в социалната мрежа Фейсбук.

Собственикът на Асарел-Медет се почуствал обиден от израза „олигарх-отровител“. Учудващо е защо, след като ВАС е потвърдил с решение отравянето на река от тази фирма.

Но много по-фрапиращо е очакването, което съдът приема, че публични фигури не могат да бъдат критикувани с много по-висока степен на търпимост спрямо езика на изразяване в сравнение с „обикновените“ хора. Не е допустимо, тъй като е несъобрзяване както с практиката на българския ВКС, така и на ЕСПЧ по делото „Райчинов срещу България“, че от публичните личности се очаква да приемат много по-високо ниво на критика в сравнение с обикновения гражданин.

Опасното в този конкретен случай е, че се отваря врата за съдебна атака срещу всеки, дръзнал да издигне критичен глас срещу статуквото и господстващия модел #КОЙ.
От 22 февруари олигарси, „успели млади хора“ и непочтени магистрати и чиновници получават инструмент за запушване на устата и репресия срещу своите критици.

Не е допустимо толкова лесно да бъдат използвани подобни неаргументирани сериозно обвинения за наказателна акция срещу обществено-активен и отговорен пред избиратели човек, посветил се на опазването на природата.

Протестна мрежа твърдо застава зад Борислав Сандов в битката му срещу модела #КОЙ и нереформираните български институции и за правото на всички български граждани на чиста околна среда.

Така не може повече!

Протестна мрежа
25.02.2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.