Протестна мрежа иска СЕМ да заличи регистрацията на Алфа ТВ

ДО: Г. Лозанов
Председател на
Съвет за Електронни медии

alfa_fb_logoУважаеми г-н Лозанов,

Ние, от Протестна мрежа,

Настояваме Съветът за електронни медии (СЕМ) да заличи регистрацията на Алфа ТВ, собственост на политическа партия „Атака“, за системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Настояваме СЕМ да сезира прокуратурата за системното проповядване на омраза от Алфа ТВ, което е нарушение и по силата на Наказателния кодекс (НК).

Законът дава на СЕМ тези правомощия. Законодателят е записал в ЗРТ, че:

Доставчиците на медийни услуги се ръководят и от принципа на недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак.

Законът казва още, че:

Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост.

СЕМ има правомощия да отнеме лиценза на Алфа ТВ, защото веднъж го е правил – през 2003 г. Съветът заличи регистрацията на „Юниън телевижън“, която излъчваше програма „Ден“, именно за разпалване на етническа омраза. СЕМ е задължен от закона да сезира компетентните органи за нарушения на нормативните актове при осъществяване на медийните услуги. Настояваме СЕМ да изпълни и това свое задължение и да сезира прокуратурата за системно нарушаване от страна на Алфа ТВ на чл. 162 и чл. 164 от Наказателния кодекс за проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност, етническа и религиозна принадлежност.

Недопустимо е телевизията на една партия, която се издържа със субсидии, идващи от всички български граждани-данъкоплатци, да проповядва етническа омраза и да разделя българските граждани на основата на религиозната, етническата нетърпимост. Недопустима е употребата на език на омразата. Недопустимо е партиите, които се поддържат от всички български граждани-данъкоплатци, да пропагандират политически доктрини, идеи и възгледи, основани на омраза, расизъм и всякаква форма на дискриминация. Недопустимо е тези политически възгледи да се тиражират през “медиите”, собственост на такива партии.
Затова, ПРИЗОВАВАМЕ СЕМ:
ЗАЛИЧЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯТА НА АЛФА ТВ

Протестна мрежа

П.П. Считаме, че омразата, проповядвана от телевизия Алфа в национален ефир е публично известен и документиран от експертите на СЕМ факт. Произволно избрано телевизионно време от предаванията на телевизията ще дадат на СЕМ и всеки демократично мислещ гражданин достатъчно основания, в подкрепа на нашето искане.
Въпреки това, за сведение, прилагаме:

 1. Препратка към интервю на г-жа М. Стоянова (СЕМ), за наличието на 11 акта към Алфа ТВ, за нарушения на член 17, ал. 2 – за недопускане на предавания, които противоречат както на добрите нрави, така и отнасящи се до дискриминация по различни пунктове: http://goo.gl/4tHRIa
 2. Препратка към публикация в медиите за жалба на бежанци срещу М. Ташева (депутат от Атака) и Алфа ТВ, за следните квалификации: „изчадия”, „сган”, „масови убийци”, „канибали”, „диваци”, „ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието” и „лъжат властите”, „отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия” и „започнаха да крадат, да бият” и др. подобни. ДИР.БГ: http://goo.gl/KCgrMt Сайт на БХК: http://goo.gl/hJR3ib

2 thoughts on “Протестна мрежа иска СЕМ да заличи регистрацията на Алфа ТВ

 • 30.04.2014 at 19:55
  Permalink

  Партиите у нас изяждат хората…….. ДВЕ са основните зарази в Българското политическо пространство. Които трябва да се излекуват само с операция – пълно изрязване !!! Това са :
  – субсидиите, които са най-големите в Европа. Сега намалени на 11.20 лева за глас. Така партиите, производни на червената БКП-ДС мафия, получават по над 40 милиона лева на година. А пари за болни, деца, за лекарства и други социални дейности – НЯМА !!! С тези милиони партиите в сегашния мафиотски Парламент ни купуват !!! Страната е залята с билбордове на Атака – партията на Путин и КГБ у нас !!!
  – на партиите трябва да бъде ЗАБРАНЕНО да създават Телевизии, особено сега, когато те ги финансират с НАШИ пари, със субсидиите !!! КАКВО ще стане, ако БСП си направи телевизия БЕТА, или пък ГЕРБ – гама, или ДПС – делта ?????? Облъчването на народа ще е денонощно !!! Отровно и опасно……
  Затова ПОДКРЕПЯМ вашата инициатива, но това трябва да стане чрез ЗАКОНА, в който да се заложат горните ДВЕ забрани !!!!!

  Reply
 • 01.05.2014 at 17:24
  Permalink

  Подкрепям вашата инициатива и ви желая успех! Само за сведение на тези, които все още не знаят, че партия „Атака“ е създадена от ДПС (хитър ход на Дуган) като най-голямата цел за това е на първо място да обединят турските си гласоподаватели, като ги карат да се чувстват застрашени от т.нар. „националистическа партия“, също така да оберат гласовете на подмамените българи с националистични идеи, и накрая когато се наложи да бъдат подкрепени от тази партия в кризисен момент, както се случи преди 1 година след изборите. Тогава най-ясно лъсна истината за партия „Атака“, че тя всъщност не е против ДПС и турците, но веднага се притече на помощ да ги спасява. Жалко, че все още много хора не го виждат това. А това, че продължават да сеят омраза било по телевизия или на митинги – целите са както вече казах: да обединят заблудения турски гласоподавател и да привлекат заблудени български националисти! Дано най-накрая някой хора си отворят очите и да не вярват на всичко, което им се казва … Определено Дуган е много хитър политик, но се надявам скоро да му дойде края…

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.