Ирен Филева: „Протестът налага нови етични правила за политиците“

Снимка: Георги Димитров
Снимка: Георги Димитров

Коментарът е от рубриката на Вестник Протест „Гласовете на протеста“

Протестирам, защото за броени часове прекроиха закони по мярка на предварително решен кандидат, а това не е легитимна процедура.

Протестът показа забележителна упоритост и амбиция и успя да обедини хора с различни политически предпочитания в защита на гражданските си права. Хубаво беше, че категорично бяха отхвърлени опитите за организирани манипулации.

Критиките към мирния характер на протеста, както и обвиненията в карнавалност, са проява на страх, че подобна етичност може да наложи нови правила за политиците. Неслучайно всички парламентарно представени партийни формации опитаха да му въздействат. Правителството стои на власт вече пети месец напук на протеста и искането за ОСТАВКА по силата на някаква изродена политическа математика. Тъй като КС все още не се е изказал по неговата оспорвана законност, правителството има неясен юридически статут. Фактическото му положение се крепи на присъствието на многочислени полицейски части и заграждения.

След множество атаки и провокации диалогът с властта стана невъзможен и безсмислен. Властта избягва диалога или разиграва фиктивни диалози с подставени компрометирани партньори и взаимодействие с нея няма как да има. Задочен диалог с властта обаче се осъществява по прекрасен начин с плакатите и артистичните акции. Всяка кауза може да обедини гражданите, ако са упорити, а именно упоритостта на личния пример е единственото валидно и убедително послание за онези, които не вярват, че нещо може да се промени. Креативността само акцентира върху подробностите.

Не мисля, че е реалистично протестното движение да сътрудничи с властта, дори в кризисна ситуация. Участието на държавата никога не е равностойно, то подменя смисъла на участието на гражданите. Единствената легитимна форма на радикализиране на протеста е масовост. Всичко друго преминава границите на гражданските права. Масовото присъствие е ефективен фактор, доказващ, че властта може да легитимира положението си само с полиция.

Колкото до успеха, протестът вече успя. Организираната реакция срещу него – контрапротестите, е само едно от многобройните доказателства. Физически не е възможно да се излиза всяка вечер.
Как виждам мястото си в България? Като гражданин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.