Протестна мрежа: Въведете задължителна преференция!

crossing the boxПротестна мрежа се обръща към всички политици от управляващото мнозинство, които настояват за „разумни граници“ на възможността за пренареждане на листите, за да няма „проблеми“: не си помисляйте да обезсмислите или отмените използването на преференцията!

Преференцията трябва да стане задължителна – а гласът на този, който не я употреби, да бъде недействителен. Има достатъчно добри примери за такъв тъп избирателни системи в Европа.

Задължителният характер на преференцията ще ангажира по-силно избирателите, ще ги накара да се интересуват повече от предложенията на партиите за депутати и общински съветници.

Задължителна преференция ще преподрежда листите, според предпочитанията на избирателите. Тя ще задължи кандидатите да се свържат с хората и да бъдат отговорни пред тях. Ще увеличи интереса към изборите и активността – така ще усили легитимността на институциите. Доверието в тях е сринато до невиждани равнища. Това устройва само олигархията, в чийто захват е България.

26% от действителните гласове на тези избори са с преференции. 588 945 избиратели, подкрепили различни партии и коалиции, са посочили предпочитан кандидат, което демонстрира желание гражданите да използват гласа си, за да се намесят в селекцията на политическите представители.

Настояваме да зачетете това желание.

Знаем, че вече сте готови с „решения“ как да попречите на избирателите да се намесват в сакралната за партийните апарати подредба на листите.

Наясно сме, че преялите със субсидии и неясни спонсорства политически търгаши няма да се откажат лесно от това да превръщат партиите в корпорации, обслужващи върхушките по върховете им и обръчите от фирми. Именно отрицателната селекция на зависими и лишени от воля представители направи възможен избора на Пеевски за шеф на ДАНС и предизвика безпрецедентни граждански протести.

Преференцията е златната акция на гражданите. Те няма да ви я отстъпят обратно.
Ако управляващото мнозинство, с присъщата си арогантност, отнеме правото на гражданите да гласуват с преференция, ще бъде санкционирано отново на изборите.

Още на предстоящите предсрочни парламентарни избори трябва да има задължителна преференция.
Преди да досъсипете държавата и да се оттеглите, направете само тази промяна в Изборния кодекс.

Задължителна преференция!

Протестна мрежа
02 юни 2014

2 thoughts on “Протестна мрежа: Въведете задължителна преференция!

 • 02.06.2014 at 11:19
  Permalink

  Харесвам,това е в правилната посока.

  Reply
 • 02.06.2014 at 12:04
  Permalink

  Капитализмът, който се строи в България е капитализмът, който описва Маркс. Той е с производство и реализация на това производство в монополно СРЕДСТВО ЗА ОБРЪЩЕНИЕ. За да не се търси конкуренция на монополистите, Маркс допуска да има диктатура на пролетариата, която диктатура да премахва конкуренцията. Ленин доразвива тази теория като издава книгата: “ Държавно монополистичния капитализъм – империализъм, като последен стадий на капитализма“, през 1916 година. Точното заглавие не го знам. Според тази теория шепа олигарси, финансисти – монополисти, ще овладеят финансите, промишлеността и търговията, и чрез своя партия, на която плащат – и държавата и ще установят пълен диктат над обществото. Според Георги Димитров, обаче това е фашизма, а Ленин прави още една крачка до ДЪРЖАВЕН държавно монополистичен капитализъм – империализъм, който обаче бил социализъм. От социо – общество. но това си беше държавен, а не обществен строй. А аз слагам понятието ДЪРЖАВЕН, защото собствеността на олигарсите от частна стана държавна; държавно – защото се овладява държавата; монополистичен – защото има монопол на частни фирми ; капитализъм -, защото има капитал, и империализъм – защото се владеят много народи. Но Ленин демагогски го нарече социализъм или обществен.В същото време американците още през 1903 – 13 година въведоха конкурентен капитализъм, като обърнаха тенденцията да се отива към монопол, и чрез анти тръстово и анти монополно законодателство възвърнаха, чрез държавата конкуренцията. И ние искаме в България да се създаде конкурентен капитализъм, който вече става глобален конкурентен капитализъм и който е с производство, и пазар с конкуренция, която конкуренция се гарантира от държавата. но в България се строи капитализма описан от Маркс, който е с производство и монополно средство за обръщение, или държавно монополистичен капитализъм – империализъм. Това се построи и в Русия, но според Георги Димитров, – това е фашизъм. И неслучайно Путин нападна Чечения, Грузия, направи аншлус със Крим и сега е струпал войска на границата с Украйна и Естония уж да защитава руснаците там а иска да откъсва територии от тези държави. И не случайно целият свят му противостои. Но и в България се строи същия олигархичен капитализъм, който също може да се нарече фашизъм,и БСП се мъчи да установи диктатура, както това направи Путин и партията Единна Русия в Русия. За това става въпрос в България и ние съвесем ясно трябва да направим този анализ и да знаем какво искаме. А ние искаме власт на гражданите, като четвърта Контролна гражданска власт, която да може да отзовава корумпирани депутати, министри, съдии, общински съветници, които имат и връзки с мафията(организираната престъпност) и олигарсите.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.