Протестна мрежа: Повече никой не може да чака! Трябва да знаем зад какви реформи застава бъдещият министър

2 (9)Преди избора на нов министър на правосъдието, е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той.
Припомняме, че след второ четене на промените в Конституцията президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно в българската прокуратура да стартира процес на реформи и ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата.
Трябва да стане ясно министърът какъв мандат има от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за „историческия компромис“ – на второ четене ГЕРБ и части от РБ бламираха ключов елемент от реформата за разпределяне на квотите във ВСС.
Гражданската Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в парламента 7 идеи за реформа и е фундаментално важно да се чуе позицията на бъдещия министър по всяка една от тях. Главният прокурор заяви, че именно тези предложения са взривили „историческия компромис“.
Искаме да се знаем къде минават линиите, отвъд които бъдещият министър няма да прекрачи и кои са реперите, по които да разпознаем решителността му за реформа.
Не желаем тупане на топката и изкуствено успокояване на обществото – искаме ясни ангажименти, срокове и силно заявена позиция.
Доверието в правосъдието е сринато. То не установява справедливост. Съдиите излязоха с тогите си, за да обясняват на гражданите смисъла от реформа и да я защитят. Получиха силна обществена подкрепа.
Повече никой не може да чака!
Затова нищо по-малко от категорично действие за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата, няма да бъде прието за реформа, както и преразглеждане на разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, гарантиращо самоуправлението на съдиите и засилен обществен контрол над прокуратурата.

Протестна мрежа,
17.12.2015 г.

One thought on “Протестна мрежа: Повече никой не може да чака! Трябва да знаем зад какви реформи застава бъдещият министър

  • 17.12.2015 at 08:50
    Permalink

    Няма никакви основания да се обнадеждаваме! Самият фокт, че КОЙто и да бъде новият министър, той ще стане такъв след благословията на КОЙто трябва, вече убива всяка надежда. Промяната е възможна по два начина – или през лустрация, или през кръв!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.