Протестна мрежа: Изолирайте провокаторите

Снимка: Гери Николова
Снимка: Гери Николова

Във връзка със зачестилите напоследък провокации и предизвикване на конфликти сред протестиращите и все по-натрапчивото бездействие от страна на органите на реда или тяхното удобно отсъствие в подобни ситуация, Протестна мрежа заявява:

1. Считаме, че появяването на протеста на лица, които не споделят двете му основни цели – оставка и възможно най-скорошни парламентарни избори, е провокация. Както и всякакви действия, свързани с предизвикване на конфликти, словестно и физическо насилие в рамките на протеста. Това нарушава неговия мирен, толерантен и цивилизован характер и има за цел компрометирането му и прогонването на гражданите от публична изява на тяхното недоволство и позиции.

2. Осъждаме остро липсата на реакция, високомерно и неангажирано отношение и поведение на полицията, дори в случаи, в които тя е многократно сезирана и призовавана от различни граждани с молба да се намеси.

3. Подобно пасивно отношение е не само непрофесионално, но превръщайки се в рецидив, може спокойно да се тълкува като пряко съучастие към провокациите и нерегламентирано използване на органите на реда за постигане на политически цели.

Ето защо се обръщаме към всички работещи в МВР, синдикалните организации на служителите в сектора за сигурност, с настоятелен призив да не допуснат да се превърнат в репресивен апарат, в услуга на политици, искащи да ни върнат към едно друго, жестоко време и режим, който не само в България, но и целия цивилизован свят бе осъден като престъпен. От своя страна, призоваваме гражданите да не се замесват в конфликти, да избягват провокации и да изолират всякакви провокатори. Нека не забравяме, че това, което ни обединява е желанието за промяна на ценностия модел на управлението в страната, чрез постигане на оставка на настоящото правителство плод на олигархическото задкулисие и незабавни избори след това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.