От Летния Давос в Китай: Орешарски ще #ДАВОСтавка?*

от Ивета Чернева

Ех, замириса на есен и светът знае, че по това време отправя поглед към „Летния Давос” в Китай, или както още го наричат, Годишната Среща на Новите Шампиони в Далиан, организиран от международната организация, наречена Световен Икономически Форум, с база в Щвейцария. На срещата са внушителен брой от типичния за Форума калибър изпълнителни директори на световни компании, премиери, министри, и знаменитости. По изключение, този път е поканен и българският Премиер Пламен Орешарски, който отчете гордо за медиите „Аз съм единственият премиер от Източна Европа тук”. Внушително, нали? Не толкова бързо.

Да се замислим защо Премиерът на България е поканен изведнъж, когато по традиция, Форумът не кани български политици. Хм, какво може да е това нещо, което е накарало Форумът (чиято мисия е да дискутира световни проблеми) да се заинтересува изведнъж от нас? Да погледнем сесията, в която участва Орешарски.

Тя ще се предава на живо тук в 7 часа сутринта в четвъртък, темата е структурни и институционални реформи, а хаштагът за Туитър, с който всеки може да праща коментари и въпроси е #neweurope, сиреч Нова Европа. Ами освен Орешарски, няма друг, който да е от „Новата Европа”. Финландия, Белгия и Малта не са Нова Европа, те са стари членове на Европейския Съюз. Стигнахме до същината. Тази сесия, любими дансъри и дансърки, е за България. Премиерите на Финландия и Белгия вече говориха на първия ден на Форума за инвестиции и икономически ръст, те вече си изиграха номера. Срещата утре сутринта е за реформите, така нужни в България. Но от Форума са го завоалирали дипломатично, че Орешарски едва ли го е прочел между редовете. Който следи Форума и неговия подход отблизо, знае, че поканата към него е заради протестите.

Когато Орешарски заявява за медиите, че други неща освен Китай няма да дискутира докато е там, звучи иронично и някак умилително, защото поканата е поради една единствена причина и това са протестите, които продължават вече 3 месеца. Което може да означава само едно нещо: Форумът, както всички останали организации и медии следят какво става тук. Това, което правим е значимо извън националния контекст.

И преди да си лягам, за да се готвя за сутрешния Туитър разговор, има още нещо. Орешарски, докато си там, моля те, не предлагай на Китайския Премиер да измести Летния Давос в България. Излагаме се. Това е Световният Икономически Форум, не Летните Олимпийски Игри. Той си е в Китай, не можеш да го изместиш с покана. И не се организира от Китайския Премиер, а от организацията в Женева, затова звучи пак някак умилително, че цитираш китайския си колега, който казал: „Да, това е добра идея.” Човечецът няма нищо общо с Форума, той е гост като теб. Това можеше да го провериш.

И така, сесията ще се предава на живо тук от 7 до 8 часа сутринта в четвъртък. Ще се видим с хаштаг #neweurope на Туитър и на фейсбук страницата: https://www.facebook.com/worldeconomicforum. Форумът го прави и за вас. Заслужава си ранното събуждане, за да си кажем какво мислим за реформите на Орешарски. #ДАВОСтавка

*Заглавието е по идея на Красимир Гаджоков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.