Писмо на Протестна мрежа до служебния премиер с искане за информация за разработки срещу протестиращи

day_one

Протестна мрежа изпрати писмо до служебния премиер проф. Георги Близнашки, в което изразява желанието си МВР и ДАНС да предоставят на правителството информация има ли разработки срещу протестиращи след 14 юни 2013 г.

Вижте и пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Министър-председател,
От самото начало на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски представители на изпълнителната и законодателна власт правиха изявления, че протестът, започнал на 14 юни 2013 г. след избирането на депутата от ДПС г-н Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” от Народното събрание, е платен и направляван от задкулисни интереси.

Прилагаме следните изявления на представители на изпълнителната и законодателна власт в медиите:

Народният представител от Коалиция за България г-н Валери Жаблянов твърди: „Протестите в София са организирани от конкретни групи с платени и зависими хора, включително и представители на интелигенцията, и не могат да бъдат квалифицирани като спонтанни.“, 15.07.2013 г.

Министър-председателят г-н Пламен Орешарски заявява: „Имам достатъчно информация кой стои зад протестите и кампанията срещу правителството. Уверявам ви, че след години ще бъде интересно четиво.“, 18.07.2013 г.

Цитиран в медиите на 25.08.2013г., народният представител г-н Волен Сидеров обвини протестиращите срещу Орешарски, „За участие в тях (б.а. протестите) са плащани по 40-50 лева на човек.

Заместник-председателят на Народното събрание г-жа Мая Манолова заявява: „Вече няма български гражданин, който да не знае, че протестиращите са платени. Много хора спечелиха доста добри суми пари, в което няма лошо. Едни пари се преразпределят.“, 29.08.2013 г.

В интервю народният представител г-н Сергей Станишев твърди: „ Това е част от общия план да се стигне до нестабилност. Зад това стоят конкретни икономически и политически интереси, дайте да не се заблуждаваме за спонтанността на протеста. Спонтанността отшумя. Все по-голяма тежест в него придобиват организираният елемент и политическият интерес – на ГЕРБ за запазване на статуквото, и на старата нова десница – за възраждане и политическото влияние.“, 04.09.2013 г.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер г-н Цветлин Йовчев е цитиран от медиите: „Промяната, която наблюдаваме в момента, е в профила на протестиращите, като виждаме хора, които в по-голямата си част са мотивирани по някакъв начин да участват в протеста, отколкото такива, които спонтанно участват.“, 05.09.2013 г.

В публичното пространство изтекоха указания с опорни точки за управляващите, изпратени от член на кабинета на министъра на вътрешните работи. Тези указания съдържаха профилиране на участници в протестите. Има основания да се смята, че на площада сред протестиращите е имало не само цивилни служители на МВР, което е допустимо, но и такива на ДАНС – контраразузнаването.

В 42-то Народно събрание имаше специализирана парламентарна комисия, закрита за медии и граждани, занимаваща се с разследване на финансирането и организирането на протестите. След всяко нейно заседание управляващите излизаха и заявяваха пред медиите, че вече са наясно кой и как финансира протестите. Данните, предоставени на тази комисия от службите за сигурност, трябва да станат известни.

Настояваме МВР и ДАНС да предоставят на служебния кабинет информация има ли разработки срещу протестиращи.

Срещу кого са тези разработки и какви са резултатите от тях, както и прилагани ли са СРС спрямо хора, участвали в антиправителствените протести?

Колко такива разрешения са дадени и използвани ли данни от СРС в досъдебни производста и съдебни дела?

Колко души са били разпитани, има ли повдигнати обвинения срещу тях и какви и колко административни наказания са наложени на протестиращи срещу правителството?

Не желаем да узнаем истината „след години“, както предлага бившият премиер Орешарски.

Фактите трябва да станат публични сега. Участвалите в протестите граждани и неучаствалите имат право да знаят истината. Неогласяването на тази информация би означавало, че в публичното пространство безпрепятствено може да се води пропагандна кампания от представители на властта, с цел препречване и дискредитиране на правото на протест на българските граждани.

Истината е важна. Когато се атакуват действия на гражданското общество от овластени хора, имащи неограничен достъп до медиите, институциите, грижещи се за обществения ред и националната сигурност, трябва да разкрият всички данни, с които разполагат и въз основа на които властта обосноваваше официалните си твърдения.

Настояваме да се изиска и огласи информация, разполагат ли службите за сигурност с данни за незаконни и антидемократични действия, свързани с организацията на протестите срещу правителството „Орешарски“, за финансиране на протестите от неправителствени организации, престъпни групи и други структури – икономически и политически.

Протестна мрежа
12.08.2014 г.

One thought on “Писмо на Протестна мрежа до служебния премиер с искане за информация за разработки срещу протестиращи

 • 23.08.2014 at 10:08
  Permalink

  Гражданското общество се състои от 100% от гражданите по света и в България. Но казват, че гражданите, които протестираха били платени или били маша на някои хора, които ги подтиквали да протестират. Могат ли гражданите, независимо от своите политически различия, като граждани, да бъдат единни и толерантни, спрямо хора от различни партии, богати и бедни, власт имащи и власт нямащи, религиозни и атеисти, раса и пол и да бъдат единно Гражданско общество? На този въпрос може да се отговори с абсолютно честното – може. Когатo има бедни и богати, то богатите или капиталът, който е в тях е противоречив, като всяко явление в природата. Капиталът е частен и обществен. Когато е в динамика, или когато се върти, то капиталът е обществен. Частен е само когато е статичен, или е под дюшека на гражданите. Но капиталът е капитал само в динамика и затова богатите са общественици, а не само частници, както говореше Маркс. Затова дали си богат, или беден , не е някакво различие и гражданите трябва да са толерантни към богатите, защото те са общественици.

  Партиите също могат да имат една философия и една идеология – философията на хилозоизма с философски диалектични системи от два полюса, поле между тях и нов зародиш на нова система, а идеологията може да бъде идеология, за процента данък от БВП. Нормално левите партии са социалдемократическите, които вземат 40 – 45% от БВП за образование, здравеопазване, социална политика и издръжка на държавата, както и за спорт, изкуство, култура, наука, прави и т.н. Десните да вземат 30 – 35% от БВП, а центъра примерно 35-40% от БВП за същото Това е нормалното дясно, ляво и център и затова хората, гражданите може да са съвсем толерантни към хората от различни партии, сред гражданите.
  Не са толерантни само хората от комунистически, фашистки и ислямски партии към гражданите, и другите граждани към тях, защото те изповядват радикални леви учения, на повече, или всичко държава, и сливане на религия с държава, или сливане на партии с държавата, и дори сливане на икономическото общество с държавата, и създаване на теокрация, партокрация и бюрокрация. А тези три прослойки от граждани, връщат манталитета на хората в тях до дивия звяр и стадото и създават убийци. Но интересното е, че българския народ избра да го управляват именно фашисти, комунисти и ислямисти, на предните избори.

  А в държавата има хора с много власт и хора с по малко власт. Хората трябва да са толерантни към всички от тези граждани, защото те работят за нужната ни държава. И още, когато има хора от различни религии. Ислямската религия е за сливане на религия и държава, или сливане на църква с държава и това предизвиква създаването на теокрация. И забулват жените. Затова хората не са толерантни към това. Но ако всички са облечени светски, гражданите могат да бъдат толерантни един към друг. Затова мисля, че гражданите могат да са толерантни един към друг, независимо какви са и могат да бъдат справедливи един към друг, независимо от различията си, раса, и пол. А ако има такива хора сега, които пишат отрицателно за Протестна мрежа, и се съмняват в честността и безкористността на хората от Протестна мрежа, това са само хората поддържащи трите злини на човечеството – социализъм( комунизъм), фашизъм и ислям. Затова тези три злини трябва да изчезнат от идеите на гражданите.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.