#КОЙ иска да покрие престъпленията на комунизма за следващите поколения?

Престъпленията на комунизма трябва да се помнят, за да не се повторят НИКОГА!

Протестна мрежа категорично осъжда факта, че депутатите от 43-тото Народно събрание са отхвърлили предложение, с което престъпленията на комунистическия режим да бъдат включени за изучаване в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

България е ратифицирала Пражката декларация за европейската съвест и комунизма, която осъжда престъпленията на комунизма и ги приравнява с тези на нацизма. Според нея учебниците по история трябва да бъдат коригирани така, че децата да могат да научат за престъпленията на комунистическия режим по същия начин, по който се изучават престъпленията на нацизма.

Българският парламент е осъдил комунистическия режим като престъпен със закон, приет през 2000 г.

Българският политически и обществен елит е длъжен да направи така, че истината за престъпленията на комунизма да стане известна, а историята — преподавана правдиво и обективно. Политиците на прехода не приеха законодателство, което да гарантира ефективна лустрация. Политическите елити са в дълг на обществото ни. Тяхно задължение е да направят всичко, за да се знае истинската история на България след 1944, а паметта на жертвите на комунизма — почетена и уважена.

Призоваваме политическите елити да спрат идеологическата реабилитация на комунизма. Само познаването на историята ще спре носталгията по режима.

Има исторически факти, които не трябва да бъдат прикривани или оправдавани.

Комунизмът и нацизмът са сред тях!

Протестна мрежа, 01.10.2015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.