Искаме от правителството отмяна на „разрешителното за строеж“ за Южен поток

Поискахме и Главният прокурор да спре предварителното изпълнение на строежа

Внесохме в Министерски съвет искане за отмяна на „разрешителното за строеж“ за Южен поток. Чл. 107 от Конституцията позволява на Министерския съвет да отменя неправилните и незаконосъобразни актове на министрите.

Поискахме от Прокуратурата да подаде протест срещу разрешението за строеж и да спре предварителното изпълнение на строежа. Това правомощие на прокурора е установено в чл. 145 от Закона за съдебната власт.

Юристите от Протестна мрежа са обосновали искането си към Министерския съвет с три основни аргумента:

1. Бившият министър-председател Пламен Орешарски е изразил официална позиция на Република България пред Европейската комисия, че страната ни спира всички действия по проекта, докато тече наказателната процедура.

2. На по-късен етап Орешарски е изпратил и писмо с изрични указания до министрите да не извършват никакви действия по проекта, съобразно заетата позиция.

3. Съобразно чл. 108 от Конституцията и разпоредбите на Закона за администрацията Министър-председателят ръководи и представлява Министерския съвет, поради което министър Терзиева е извършила нарушение на Констититуцията и на Закона за администрацията, като е действала в явно противоречие на официалната позиция и указанията на Премиера.

Със същите аргументи Протестна мрежа поиска и от главния прокурор да атакува разрешението пред ВАС, каквото правомощие има прокуратурата съгласно чл. 145 от Закона за съдебната власт. От главния прокурор освен това бе поискано да упражни друго свое правомощие – да спре разпореденото от министър Терзиева предварително изпълнение на разрешението. Според юристите на Протестна мрежа самото решение е напълно незаконосъобразно, немотивирано и представлява произвол с правомощия, тъй като няма никаква правно валидна причина да се допуска предварително изпълнение по замразен проект.

Вижте исканията до Министерски съвет тук (PDF) и до Прокуратурата тук (PDF).

Видеорепортаж от YouTube канала на Иво Божков можете да видите на сайта Noresharski.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.