ЕС отхвърля българската олигархия

Източник: cross.bg
Източник: cross.bg

Превод от английски Elena Bojinova
Пеевски дискредитиран в Европа

България е свидетел на продължителни протести срещу контрола над медиите, политическата корупция и концентрацията на власт. Общите врагове са Делян Пеевски, който заедно с майка си, Ирена Кръстева, притежава по-голямата част от медиите и сектора комуникации в страната и доминира политическия живот в България, а така също и Цветан Василев, собственик на КТБ, финансиращ империята на Пеевски.

Европейската медийна инициатива, която събира 1 милион подписа из цяла Европа, за въвеждането на закони срещу концентрацията на медии, организира днес прес-конференция в Европейският парламент с участието на депутати от ЕП и представители на протестиращите в България.

Присъстващите депутати, сред които Таня Файон, Руи Таварес и Станимир Илчев, изразиха притесненията си във връзка със ситуацията на медиите в България и подчертаха връзката между свободните медии и функциониращата демокрация. Те поставиха ударение върху големият риск от разграждане на демократичният баланс в страната и тенденцията към олигархия. Те посочиха съшо, че Европейският парламент и Европейската комисия имат възможността да реагират, включително и чрез включването на регулярни стандарти за мониториране на медиите в страните членки като първа стъпка към политически действия.

Представители на Протестна мрежа изразиха нуждата европейските институции да подпомогнат борбата им срещу все по-силно цензурираната медийна и политическа среда в България, наричайки ситуацията в страната «суспендирана демокрация». Зачестяват атаките срещу и необоснованите арести на журналисти, независими медии и протестираци, като по този начин се застрашава правото на българските граждани на свободно изразяване и участие в политиката.

Същият ден, представители на Протестна мрежа и Ранобудните студенти се срещнаха с Телмо Балтазар, член на Кабинета на Вивиан Рединг, заместник-председател на европейската комисия с ресор правосъдие, основни права и гражданство, както и с ред депутати в Европейският парламент.

Джовани Мелоди и Лоренцо Марсили, инициатори на Инициатива за европейски медии, припомниха, че ЕС притежва необходимите инструменти, за да реагира, като се започне от законодателство срещу цензурата и конфликтът на интереси и се стигне до мониторинг и осигуряване на независимостта на наблюдаващите институции. «Сега е моментът за ЕС да използва възможностите, които има и да покаже, че застава на страната на гражданите, а не на олигарсите», допълни Марсили, «без мощна защита на основните права на гражданите в границите на ЕС, моралният авторитет на съюза да осъжда репресии, извън границите му, включително в Украйна и Турция, би бил силно застрашен».

Инфорамция за редактори

Европейска инициатива за медиен плурализъм: Европейската медийна инициатива обединява 100 граждански организации, които да съберат 1 милион подписа в подкрепа на прокарването на европейско законодателсто срещу концентрациятана медии и конфликт на интереси, използвайки юридитеческите инструменти на Европейска граждански инициатива.

Протестна мрежа е място и инструмент за само-организация на активни граждани със собствена позиция, протестиращи срещу несправедливостта, независимо от техния пол, раса и политическа принадлежност, създадена, за да бъде коректив на всяко правителство.

Ранобудните студенти е най-голямото студентско движение, взело участие в протестите.

Прес контакти:

Press contact ENG
Lorenzo Marsili
l.marsili@euroalter.com

На български:
Росен Димов
r.dimov@euroalter.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.