Протестна мрежа: Изискваме да спазвате минимално приличие – лишете се от комфорта на разточителните субсидии

партийни субсидии
Партиите на властта продължават да шикалкавят по въпроса за редуциране на субсидиите. Символично могат да ги намалят в рамките на 10%.

Арогантно и безочливо тези, които твърдят, че нашият 170 дни протест ги коригира – не желаят да се вслушат в очакванията на обществото. Оставят неприлично високата субсидия. България е световен шампион единствено по този показател – колко пари получават партиите от данъцие ни.

За четири години от бюджета ще бъдат похарчени над 150 милиона лева за субсидии – неясно, непрозрачно и разпилени от партийните вождове и кликите им за воаяжи – каквото е поведението на патерицата на властта „Атака“.

Субсидията за партиите беше рязко увеличена в мандата на тройната коалиция и последователно днес БСП и ДПС отказват да изпълнят дадени пред обществото обещания за значителното й намаляване. ГЕРБ гузно мълчат. Парите на партиите предизвикват желязно съгласие сред политическия елит.

Подкрепата на държавата е необходима за развитие на политическия живот, но нейните размери днес са неприемливо високи. Партиите в България получават седем пъти по-висока субсидия на гласоподавател в сравнение с Германия.

На фона на социалното положение на избирателите, намираме охолството на държавната субсидия на партиите за крайно неуместна.

Настояваме субсидиите да се намалят поне наполовина – то 12 лв. на 6 лв. за един глас на година и да се въведат ясни критерии за какво могат се изразходват тези средста. Партиите трябва да се лишат от комфорта си и да покажат минимална солидарност с материалното състояние на българите. Трябва да гарантират висока отчетност на този ресурс.

Протестираме срещу арогантността на управлението – състоящо се от страхливо бягство през задните изходи и безразличие към обществените очаквания. Искането за почтеност в политическия живот предизвиква само изкривените ви от цинизъм усмивки.

Затова – оставка, предсрочни избори и операция „Чисти ръце“.

Протестна мрежа, 30.11.2013г.

2 thoughts on “Протестна мрежа: Изискваме да спазвате минимално приличие – лишете се от комфорта на разточителните субсидии

  • 01.12.2013 at 15:46
    Permalink

    Исканията ви са основателни и ги подкрепам с 2 ръце като предлагам субсидията на партийните мекерета да бъде не повече от субсидията в най-богатата държава т.е.да се изравнят с германските. Освен това партиите да не могат да ги държат на влогове в банки и да могат да я изразходват само и единствено за политическа работа.
    А иначе от така нареченият „политически елит“?!? не трябва да очакваме нищо! Тези хрантутници и безлики съшества толкова пъти са (ни) го доказали. Трябва да ги поставим в невъзможност да злоупотребяват! И първата стъпка е оставка на марионетката Пламен Орешарски и нови избори!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.