Който неглижира човешките права, подкрепя диктаторски режим

Индивидуалните човешки права са фундаментът, върху който се гради европейската цивилизация, към която България принадлежи.
Не за първи път се сблъскваме с неразбиране от страна на българските политици на това основно положение. Нека само припомним, че според министър-председателя Борисов няма нищо лошо в подслушването, а председателят на ПФ Валери Симеонов направо си заяви в ефир „Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“.
Но днес за първи път имаме отричане на тези права в кандидат-президентски дебат и то от двамата кандидати (единият и председател на народното събрание), на които социолозите дават най-големи шансове.
Поредното връщане в Турция на хора, търсещи убежище от един диктаторски режим, ясно показва това отношение към човешките права – права, залегнали в множество международни документи, по които България е страна.
И точно защото не разбират и не приемат, че индивидуалните човешки права са основна ценност, Цецка Цачева и Румен Радев се обявяват за отмяна на санкциите срещу страна-агресор, която потъпква подписаните от самата нея международни договори.
Протестна мрежа счита, че всеки, който неглижира човешките права и подкрепя диктаторски режими – независимо на югоизток или североизток, – поставя под въпрос не просто членството на България в ЕС и НАТО (отношенията с които трябва да бъдат преразгледани, според бившия генерал), а самата същност на демокрацията.
Протестна мрежа призовава всички кандидат-президенти ясно да се определят от коя страна на демаркационната линия са – тази на демокрацията, или тази на един режим, от който бягаме вече 27 години.
„Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.