България каза: Орешарски, върви си

Снимка: Тихомира Методиева
Снимка: Тихомира Методиева

Събирането на съсловни общности е сигурният признак, че подкрепата за протеста и желанието за промяна в страната обхваща все по-голям брой граждани.

Преподаватели

32-ма преподаватели от различни университети отидоха на среща с Президента на България г-н Росен Плевнелиев, за да изкажат своето силно безпокойство от случващото се в страната и да предадат Отворено писмо

Г-н Плевнелиев започна с думите, че живеем във време на исторически шанс, но и на исторически срам. И продължи:
„Протестът е нещо положително, защото ни пука, а не сме безразлични“;

„Задаваме нов дневен ред“;

„Проблемът с олигархията е вече посочен“;

„Институциите обслужват един автобус хора“;

„Промяната ще се случи само при споделени ценности и работа за постигането им ден след ден“;

„Трябва не да се смутим и поемем към Терминал 2, а да запретнем ръкави“;

„Младите хора, студентите, имат позиция – значи са готови да поемат държавата в свои ръце“.

А какво се случва сега ли?!

на студентите – контрастуденти

на протестите – контрапротести

на гражданите – контраграждани …

„Имаме сериозен проблем, защото политиците не искат да чуят хората.

доц. Кристиан Таков: Събуждането е оглушителен факт. То е във всяко кътче, на всяко място. Сметката на това правителство ще бъде плащана от следващите поколения. Правителството днес си позволява да извади от най-черните подземия най-гнусните зверове, за да остане на власт. Това е национално предателство.

проф. Калин Янакиев: Нарушени са човешките ни права. Насилието спрямо студентите е документирано. Все по-тревожно е увеличаващото се полицейско и жандармерийско присъствие.

проф. Александър Кьосев: Спешните проблеми скриват стратегическите. Единството на нацията е преди законите, дори преди Конституцията. Единството на нацията е воля на хората да живеят заедно. Как ще живеем след всичко това? Сред пустош в душите ни?

Информационни технологии

Изпълнителните директори на 36 български софтуерни компании излязоха с обща прокламация, в която призовават за незабавна оставка на правителството и Народното събрание. Те изразяват и своята подкрепа за Ранобудните студенти, като започват и онлайн подписка, към която призовават да се присъединят и други представители на софтуерни компании. „Това не е подписка на софтуерните компании, а гражданската позиция на изпълнителни директори на софтуерни компании. Не целим да прикрием компаниите си, а е принципна позиция, че според нас фирмите не трябва да участват в политическите процеси и не трябва да са обвързани с политически партии и тези връзки между бизнес и политика са сред причините, които правят България неработеща в момента“, коментира пред „Дневник“ Явор Джонев, съосновател на „Сирма груп холдинг“, една от големите групи български софтуерни компании. Той е и зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Артисти

Над 200 артисти излязоха на протест в деня на Св. Климент Охридски, за да изразят подкрепата си към студентите и да поискат оставката на правителството. Актьори, режисьори и други хора на изкуството са част от гражданския протест още от 14-ти юни. Така те с лицата си свидетелстват за автентичността на протеста и дават гласност на исканията ни. В понеделник те се организираха като гилдия заедно да шестват за оставка с надеждата, че протестът им ще получи отзвук и подкрепа.

Акцията им включваше шествие от градинката Кристал до Народното събрание и Ректората на Софийския университет и после към НАТФИЗ, за да изразят подкрепа към своите колеги студенти, които протестират активно вече повече от месец. Пред парламента артистите изпратиха във въздуха фенери с надписи: „Стига с този театър”, „Ние оставаме, Вие не” и „Оставка”.

Гражданската позиция на артистите е важна не само защото са обществени личности, но и поради изключително изострената им чувствителност към всяка човешка несправедливост .

Ден след акцията на своя фейсбук профил актьорът Ивайло Захариев сподели: „Силно вярвам, че ние артистите имаме мисия по-голяма от това просто да бъдем известни и да забавляваме хората с творчеството и личния си живот. Трябва да сме двигатели на пробуждане, на позитивна гражданска промяна, трябва да бъдем пример за своите съграждани и сънародници. И в тази връзка искам оставка веднага!”

Лекари във Велико Търново

Студентите, окупирали Аудитория 321 във Великотърновския университет, получиха  писмо от група лекари в града, което изразява безусловна подкрепа и призив към смелост, вяра и борба за бъдещето на България. Писмото е емоционално и обявява заставането на цялото гражданство във Велико Търново зад студентите, които организираха и няколко поредни шествия в търсене на обществена подкрепа за действията си.

One thought on “България каза: Орешарски, върви си

  • 09.12.2013 at 20:17
    Permalink

    Тези нещастни хорица, които все още са на власт, незнайно докога, очевидно, няма доброволно да си отидат. Трябва да им помогнем, но как да стане това, когато все още чакаме децата ни да свършат работата.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.