Прокуратурата ще разследва управителя на БНБ по сигнала на Протестна мрежа

Прокуратурата започва разследване по подадения на 25 ноември сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал от 11 активисти на „Протестна мрежа” относно отговорността на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и управителния съвет на банката по случая с „Корпоративна търговска банка” АД. В писмо, изпратено до подателите, специализирания отдел на Върховна касационна прокуратура уведомява, че сигналът е препратен по компетентност на Софийска градска прокуратура с указания за проверка и – при намиране на основания – за приобщаване към воденото досъдебно производство по случая с КТБ. В писмото се изисква и проверката да стане в най-кратък срок.

pm_bnb_prokuror

В сигнала на „Протестна мрежа”, изпратен и до министър председателя Бойко Борисов и до политическите сили в управляващата коалиция, се казва, че схващането, че управителят на БНБ и управитeлният съвет нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ, а именно банковия надзор, е правен, институционален и концептуален абсурд. Това схващане обслужва невярната теза, че управителят на БНБ не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система.

pm_bnb_prokuror_2В сигнала от 8 страници са анализирани отговорностите на управителното тяло на БНБ – управител, подуправителите и управителен съвет – според Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и други български и европейски нормативни актове. Изводът от тях е, че няма как наказателната отговорност да се носи само от ресорния подуправител Цветан Гунев (единствен досега разследван по случая) и това, ако е вярно, е не само абсурдно, но и опасно за финансовата и национална сигурност. „Призоваваме Ви да извършите това, което се следва по закон, както и да отговорите на очакванията на българските граждани всички виновници за разразилия се банков скандал с огромни мащаби да бъдат разкрити и наказателно преследвани с цялата строгост на закона“, се казва в сигнала до Сотир Цацаров.

Потвърждението за започващо разследване по сигнала е изпратено в същия ден, в който управителя на БНБ заяви публично, че неговият втори мандат изтича догодина, с което потвърди че няма намерение да подава оставка. Това съвпада и с мълчанието на ГЕРБ и управляващата коалиция след публично поисканата от тях оставка на Искров заради регулаторния провал с вече затворената „Корпоративна търговска банка” АД.

Целият текст на сигнала можете да прочетете тук.

2 thoughts on “Прокуратурата ще разследва управителя на БНБ по сигнала на Протестна мрежа

 • 09.12.2014 at 15:47
  Permalink

  ТРЯБВА НИ НОВ ВСС !!!!! За ВСС трябва да се действа бързо, точно и безкомпромисно. Дори трябва да се промени закона. Защото толкова много членове са излишни. Достатъчни са 12 души, избрани от гилдиите, но без партийни квоти !!!!!!! Те трябва да работят само това и нищо друго – дори да не преподават !!!! Те трябва да провеждат политики, да дават препоръки, да проверяват, назначават и наказват. Да са безкомпромисни. Дори Прикриватурата НЕ би трябвало да участва във ВСС. Това е съдебен СЪВЕТ !!! При това висш, нали ???

  Reply
 • 10.12.2014 at 14:39
  Permalink

  Аз мисля, че вина за аферата КТБ имат управителят на БНБ Иван Искров, Надзорния съвет на БНБ, както и отделът за финансовото разузнаване на ДАНС. И защо след като идеята беше за оздравяване на КТБ, само с един доклад на Иван Искров и за два часа, се взе решение за отнемане лиценза на КТБ? Дори Димитър Иванов – Гестапото – бившия ръководител на Шесто управление на ДС, каза пред една телевизия, че Иван Искров се стреми към отнемане на лиценза на КТБ, защото е заплашен със смърт. И много депутати, включително и министър – председателят, веднага се съгласиха с отнемането на лиценза на КТБ.. И това води до задаване на въпроса: Имат ли кредитни досиета към КТБ депутати от сегашното Народно събрание и кои са те?

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.