Извънредно: БНБ разрешава на квесторите на КТБ да разпродават вземания преди несъстоятелността

БНБ обмисля даване на извънредни права на квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Според дневния ред на насроченото за днес, 14 август, заседание на Управителния съвет на централната банка, ще бъде гласувано решение, според което квесторите на банки под специален надзор ще могат да продават на други банки вземанията на банката по балансова стойност, намалена с извършените след поставянето на банката под специален надзор обезценки.

Това право на продаване на активи не е предвидено изрично в Закона за кредитните институции в частта за банки под специален надзор. Там е описано единствено право на БНБ да определя „условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имуществото на банката“. Основните задължения на квесторите в банка с режим „специален надзор“ са да изготвят в едномесечен срок доклад за състоянието на банката, което е стъпка към следващия етап – план за оздравяване или обявяване в несъстоятелност. Осребряването на масата на несъстоятелност е изрично предвидено едва ако банката влезе в несъстоятелност.

Освен че не е изрично предвидено в закона, с това право може да бъде злоупотребено, като изкуствено се превърнат обслужвани кредити в необслужвани и тяхната обезценка може да достигне до 50% според използаните от одитирските фирми критерии за това. Не е ясен и режимът на продажбата, нито формата на отчитане на тези действия пред регулатора.

Предполагаемата цел на операцията е събиране на средства за покриване на гарантираната част на депозитите в банката, което не може да стане дори и с цялата наличност във фонда за гарантиране на депозитите.

Според направените до момента одити средният процент на обезценка на кредитния портфейл на банката е около 10%, но липсва документация за кредити за около 3,5 млрд лева, което прави тяхната оценка невъзможна засега.

Ето точния текст на предвидените промени:

„Квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията си по кредити срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземането към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор.

Решението подлежи на незабавно изпълнение на основания чл.151, ал.2 от ЗКИ.

Решението подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.“

2 thoughts on “Извънредно: БНБ разрешава на квесторите на КТБ да разпродават вземания преди несъстоятелността

 • 14.08.2014 at 10:40
  Permalink

  БЪЛГАРИ!… Aко се допусне тази ГАВРА с една българска банка, то останалите банки могат само да очакват своят ред. Докато власт-имащите се наумуват, не е лошо да се „подтикнат“ към правилното решение, както една родилка прави с новороденото си отроче, а именно:
  “ …..на КТБ да се разреши, още утре, да отвори и всеки вложител да може да тегли до 2000 лева ежедневно от депозита си….. какво го увърта БНБ?…. да дойдем с тоягите ли?… митинги, протести, окупации пред всички клонове на БНБ в страната, не само в София!!!… Призив за подкрепа към гражданството: „Подкрепете ни сега, защото Вашата банка е следващата!!!“…
  „…. да не го усукват, стаяват и прикриват отговора на въпроса КОЙ? Кой умишлено, с действие или бездействие, изкуственно върза КТБ?….“
  „…поне 20 души Порожанчета, Искреновчета и подобни добреплатени подлоги -> доживот даскали по математика в СОУ до осми клас…“

  Reply
 • 14.08.2014 at 14:24
  Permalink

  Alo протетиращите,защо не протестирахте срешу Митниците само преди седмица?Май фирмите дето ви плащат са едни и същи.Тези които не а плащали мита и акцизи,и същите които са вземали необезпечени кредити кредити от КТБ

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.